Region

"Kulminacija procesa koji je tinjao" i "konflikti koji su otišli predaleko": Šta će biti politički rasplet u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

22:50

"Kulminacija procesa koji je tinjao" i "konflikti koji su otišli predaleko": Šta će biti politički rasplet u Crnoj Gori
"Kulminacija procesa koji je tinjao" i "konflikti koji su otišli predaleko": Šta će biti politički rasplet u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Politička kriza u Crnoj Gori je prethodnih dana dobila novu dimenziju. Koalicija "Crno na bijelo" predstavila je model manjinske vlade, a poslanici URA i opozicionih partija su inicirali glasanje za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi. Zatim je premijer Zdravko Krivokapić inicirao smenu Dritana Abazovića. O tome kakav će biti politički rasplet u Crnoj Gori u emisiji Euronews veče govorili su politički analitičar iz Crne Gore Srđan Perić i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Poslednji događaji u Crnoj Gori predstavljaju eskalaciju sukoba koji je nastao zbog pokretanja glasanja o nepoverenju Vladi, kaže Srđan Perić. On je rekao da je premijer formalno podneo inicijativu za smenu Abazovića, ali da je teško očekivati da će to u parlamentu da prođe.

"Radi se više o manevarskom prostoru. Spolja gledano, to je jasan indikator da postoji oštar sukob. U formalnom smislu ne znači mnogo osim jasnog očitavanja sukoba koji je očigledno vrlo dubok", rekao je Perić.

 

On navodi da je sama koalicija koja je stvorena posle parlamantarnih izbora vrlo raznorodna još od prvog dana i da je bilo očigledno da oni neće naći operativni dogovor.

"To je jedna vrlo neoperativna većina koja je bazirana isključivo na anti-DPS politici. Ima drugih stvari koje su deklarativno rečene na početku, ali suštinski se najavljivao otklon od prethodne partije", istakao je Perić.

Kaže i da postoji nekoliko događaja koji su obeležili ta razmimoilaženja, a kao jedan od njih je označio ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Kako ističe, tada se u vladi događalo nešto što nije do kraja razrešeno.

Perić je rekao i da premijer Krivokapić nije ostvario komunikaciju sa onim ljudima koji ga podržavaju u parlamentu, i da je čak i neke poslanike koji ga podržavaju optužio za nemoral. Zbog toga, ocenjuje da je sve što se dešava poslednjih dana kulminacija dugog procesa koji je tinjao.

"Konflikti otišli predaleko"

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beograd kaže da je za očekivati da aktuelna vlada neće imati poverenje i da će više od 41 poslanika glasati za smenu vlade, s obzirom na to da su poslanici URE podneli zahtev zajedno sa poslanicima opozicije. Smatra da je to izvesniji scenario nego neki politički dogovor. Kako navodi, očigledno je da su konflikti otišli predaleko.  

Imajuću u vidu da su opozicioni poslanici podržali inicijativu za glasanje o poverenju vladi, postavlja se pitanje da li to otvara vrata za povratak DPS-a i Mila Đukanovića. 

Krstić je rekao su URA i SNP zajedno sa manjinskim partijama formirali jedan blok pre nekoliko nedelja i da oni traže manjinsku vladu, odnosno da budu centar koji neće uključiti ni DPS ni DF u vladi. Međutim, on kaže da bi suštinski manjinska podrška DPS nekoj vladi dovela do toga da vlada zavisi od DPS. 

"To ne znači da će se oni automatski vratiti na vlast na izborima, ali će imati bolju poziciju", rekao je on.

Euronews/Printscreen

 

Kada je reč o Demokratskom frontu, Krstić kaže da bi njihov interes za podršku manjinskoj vladi mogao da bude da zadrže funkcije koje su dobili po dubini, po javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, uz eventualno još neke zahteve kao što je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC ili zakon o popisu. Ipak, kako dodaje, to bi bilo veoma rizično za DF u ovom trenutku, imajući u vidu da je većina glasača glasala protiv DPS.

Srđan Perić smatra da je i Abazović načinio politički riskantan potez i podseća da je DF rekao da je otvoren da razgovara o svemu osim ako u bilo kojoj vrsti kombinatorike DPS bude deo priče. Kaže da je izvesnije da se ide u pravcu sporazuma koji će podržati prethodna vlast, URA i SNP.  

Kako je dodao, sada se ulazi u proces u kojem je bitan svaki poslanik, ali je rizik ogroman u smislu isporučivanja obećanih rezultata. Kaže da je potrebno pokazati reformski kurs demontaže DPS, a s druge strane uz podršku DPS.

"Na logičkoj ravni biće teško braniti tu poziciju, a u praksi je to veliki izazov", kaže Perić i dodaje da je potrebno videti šta nose naredni dani.  

Komentari (0)

Evropa