Region

Hrvat koji je nestao pre 30 godina pronađen živ i zdrav u Španiji

Komentari

Autor: Jutarnji.hr, DuList

23/01/2022

-

17:35

Hrvat koji je nestao pre 30 godina pronađen živ i zdrav u Španiji
Petar Marčinko - Copyright nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Pomorac Petar Marčinko koji je iz Čepikukća nestao pre 30 godina, živ je i nalazi se u Španiji.

Upravo je ove nedelje Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj stigla potvrda međunarodnih institucija s kojima su sarađivali na proveri dokumenata koji su se 30 godina nakon Marčinkovog nestanka misteriozno pojavili u Policijskoj stanici Ston na njegovo ime.

O ovom pronalasku DuList pisao je u svom štampanom izdanju sredinom decembra, a tada su iz Policijske uprave istakli da su dokumente primili službenim putem putem ambasade Hrvatske u Španiji, te da je potrebno utvrditi Marčinkov identitet, ali i verodostojnost pristiglih dokumenata.

Kako je DuList saznao iz policije, porodica je obaveštena o njegovom pronalasku i potvrdi identiteta, te će on biti izbrisan iz evidencije nestalih lica. Javnosti su, kao i Marčinkovim komšijama u Čepikućama, još ostali skriveni motivi njegovog odlaska i ostanka u Španiji preko 30 godina bez da se javio svojim ili se pak, poželeo vratiti kući.

Petar se kao 39-godišnjak u aprilu 1992. godine iskrcao sa broda "Dubrovnik" u španskom gradu Hihon i od tada mu se izgubio svaki trag. U rodnim Čepikućama više ga nikada nisu videli, a u glavama su im prolazile razne pretpostavke, pa čak i onaj najcrnji scenario - da više nije živ.

DuList je sredinom decembra posetio Marčinkove rodne Čepikuće tragom informacije o pronađenim dokumentima i razgovarao sa meštanima koji su se obradovali što je živ, ali ih i dalje muči pitanje zašto je odlučio da nestane.

Komentari (0)

Evropa