Region

Specijalno tužilaštvo Crne Gore proverava planove za atentat na Vučića

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/01/2022

-

17:43

Specijalno tužilaštvo Crne Gore proverava planove za atentat na Vučića
Specijalno tužilaštvo Crne Gore proverava planove za atentat na Vučića - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore obavešteno je o navodima da je grupa, koju je formirao osumnjičeni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer pripremala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i preduzima određene aktivnosti, potvrđeno je portalu RTCG iz crnogorske policije.

"Povodom informacije iz medija da 'crnogorski državljani planiraju likvidaciju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića' a na koje se pozivate, obaveštavamo vas da Uprava policije Crne Gore ostvaruje saradnju sa nadležnim međunarodnim partnerima u ovom slučaju, te da je o navedenom upoznato i Specijalno državno tužilaštvo preko Specijalnog policijskog odeljenja koji u okviru svojih nadležnosti preduzimaju određene aktivnosti", naveli su iz Uprave policije za portal RTCG.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, portal piše da je crnogorska policija dobila informacije od međunarodnih partnera o Zviceru i planovima da se ubije Vučić u isto vreme kada je ta informacija dostavljena srpskoj policiji.

Za Zvicerom je Crna Gora 21. maja 2021. godine raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je, sa još devet osoba, formirao kriminalnu organizaciju i izvršio teško ubistvo.

Zvicer se u medijima pominje kao jedan šefova "kavačkog klana", jednog od dva kotorska klana iz Crne Gore.

Vučić veruje u bezbednosni sistem Srbije

Podsetimo, informaciju o planiranju atentata na Vučića javnosti je saopštio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. On je u petak na konferenciji za medije rekao da je MUP zvanično obavešten o postojanju kriminalne grupe koja za cilj ima atentat na predsednika Srbije tokom februara.

"Obavešteni smo o postojanju kriminalne grupe koja sprema atentat na Aleksandra Vučića. Na čelu ove kriminalne organizacije je Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana", rekao je Vulin.

Ubrzo se oglasio i sam Vučić, koji je poručio da ne želi da diže paniku, jer veruje u bezbednosni sistem Srbije.

"Dva dana pre referenduma dobio sam informacije od Interpola, jedna zemlja EU je prosledila operativna saznanja. Mislim da ljude ti detalji ne zanimaju jer oni žele svoje probleme da rešavaju. Bavio sam se referendumom i nisam imao vremena da se bavim time. Nadležni orgrani treba da se bave. Godinu i dva mesecca nemamo nijedno mafijaško ubistvo u Srbiji, to pokazuje da smo najbezbednija zemlja. Poslednje takvo ubistvo bilo je Bojana Mitića u novembru 2020. Ne želim da dižem paniku jer nije lako izvesti atentat. Te priče su služile političarima kada nemaju šta drugo da ponude narodu", rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

On je dodao da je zemlja iz koje je dobijena informacija raspisala poternice za određenim ljudima.

"U dopisu sam video sedam imena. Tu su povezani ljudi iz više zemalja ali ne znam da li je sve to istinito jer time moraju da se bave nadležni organi. Važno je da kažem ljudima da smo mnogo uradili hapšenjima prethodne godine. Oni ne mogu da funkcionišu ako nemaju podršku određenih državnih struktura, tu su u pitanju stotine miliona i milijarde evra. Destabilizacija Srbije bi mnogima bila u interesu tako da mislim da je i to jedan od razloga", rekao je Vućič.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa