Region

Parlamentarna skupština SE zabrinuta zbog dešavanja u Crnoj Gori, poziv liderima da smanje polarizaciju

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

14:38

Parlamentarna skupština SE zabrinuta zbog dešavanja u Crnoj Gori, poziv liderima da smanje polarizaciju
Parlamentarna skupština SE zabrinuta zbog dešavanja u Crnoj Gori, poziv liderima da smanje polarizaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (RS SE) usvojila je Rezoluciju kojom se, u delu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

Rezolucija je bazirana na izveštaju o monitoringu država članica Saveta Evrope, predstavnika danske delegacije Mihaela Astrupa Jensena, prenosi TVCG.

U Rezoluciji se navodi da je PS SE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspela u velikoj meri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju Izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamena svih članova Tužilačkog saveta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu, predstavljaju rizik za nezavisnost Tužilačkog saveta.

Zato poziva crnogorski parlament da obezbedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovano na osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim, piše, između ostalog, u nacrtu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa