Region

Dodik o učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH: Prvi test će biti zakon koji predlažemo

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

17:38

Dodik o učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH: Prvi test će biti zakon koji predlažemo
Dodik o učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH: Prvi test će biti zakon koji predlažemo - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je prvi test za učešće srpskih predstavnika u radu zajedničkih institucija to što će biti predložen zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne mogu nazivati genocidnim.

"Mi ćemo predložiti zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne može nazivati pogrdnim imenima, otići ćemo tamo i videćemo dalje. Ako bude volje da se radi, radićemo", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru, preneli su banjalučki mediji.

On je podsetio na zaključke Narodne skupštine da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama rade u skladu sa onim šta je procena i interes Republike Srpske.

"U tim zaključcima neće biti potrebno ništa menjati, samo da se to pravilno protumači", rekao je Dodik.

O narednoj posebnoj sednici Narodne skupštine rekao je da je pristojno, nakon što je prošlo šest meseci od donošenja odluke o tome da se ne učestvuje u radu institucija na nivou BiH, da se ponovo sedne, prenosi RTRS.

"Razlozi zašto smo doneli odluku zbog čega se ne pojavljujemo u odlučivanju nisu nestali, već su tu, ima nekih ideja", rekao je Dodik.

Ocenio je da bi moglo biti korisno da se predloži zakon prema kojem će se kazniti bilo kakvo nazivanje Republike Srpske i srpskog naroda genocidnim ili tvorevinom te vrste i da se to kažnjava zatvorom.

"Sada vidim neki iz opozicije ponovo galame, pre mesec dana su govorili da nisu zainteresovani, da ne žele, neće ništa, a sada kada se pokušava nešto uraditi ništa im ne valja", istakao je Dodik.

On je dodao da se na te neozbiljne političke stavove ne treba obzirati, ali smatra da su oni dobrodošli sagovornici na Narodnoj skupštini.

"Biće mi veoma važno da čujem šta misle i opozicioni predstavnici", zaključio je Dodik.

"Hipoteze o raspadu BiH uzimaju 'zdravo za gotovo'"

Dodik je danas takođe izjavio da Republika Srpska ima svoj položaj i ustavna ovlašćenja, a da se ranije iznesene hipoteze o raspadu BiH, u nekim političkim krugovima uzimaju "zdravo za gotovo".

Dodik je, na jučerašnju izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da "skretanje političkog fokusa na razgovore o Izbornom zakonu u Neumu pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti", odgovorio da je smešno da se ta vrsta priče postavlja na taj način, preneli su banjalučki mediji.

"Razumem političku borbu koja ide za tim da nam se pripiše ono što ne stoji. Neke hipotetičke ranije tvrdnje koje smo isticali da, ako BiH ne reši svoj problem, ne preostaje ništa drugo nego da se raspadne, a mi preferiramo miran razlaz, oni uzimaju ''zdravo za gotovo''", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru, prenosi RTRS.

On je istakao da srpski zvaničnici uporno govore i nameću kao odgovornu politiku da žele ustavni poredak u BiH koji podrazumeva da Republika Srpska ima svoja ovlašćenja predviđena Ustavom, a vezana su za pravosuđe, finansije, vojsku i sve ostalo.

"Mi smo dimenzionirali naše aktivnosti tako što smo doneli zaključke, povukli našu saglasnost za Oružane snage, indirektne poreze, sudski i tužilački savet, jednostavno ponašamo se odgovorno, po Ustavu", zaključio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa