Region

Republika Srpska još traži 1.652 nestala srpska borca i civila

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:42

Republika Srpska još traži 1.652 nestala srpska borca i civila
E-Stock/Aleksandar Bačlija - Copyright E-Stock/Aleksandar Bačlija

veličina teksta

Aa Aa

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila uproteklom ratu nezadovoljna je radom Instituta za traženje nestalih BiH jer je tokom 12 godina identifikovano samo oko 260 tela, izjavio je predsednik ove organizacije Veljko Lazić.

Lazić je gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekao da Republika Srpska još uvek traži 1.652 poginula srpska borca i civila u proteklom ratu, dok se u tri spomen kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Miljevićima nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

"Mislili smo da će se formiranjem Instituta nastaviti dotadašnji tempo traženja, ali je došlo do velikog zastoja kada je u pitanju potraga za licima srpske nacionalnosti. Nezadovoljni smo i radom predstavnika Srpske u tom Institutu, ne znamo zašto više ne rade", rekao je Lazić.

Dodao je da je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nekoliko puta pokrenula inicijativu za rešavanje tog problema.

"Naš predlog je da rekonstruišemo Institut, da ga popunimo sa kadrovima iz oba entiteta kako bi se nastavio rad. Ako se to ne može uraditi, tražimo ukidanje Instituta i da se vrati na entitetsko traženje", rekao je Lazić.

Komentari (0)

Evropa