Region

Nova mera u Sloveniji: Od sutra se dodatno ograničava upotreba PCR testova

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

12:51

Nova mera u Sloveniji: Od sutra se dodatno ograničava upotreba PCR testova
Nova mera u Sloveniji: Od sutra se dodatno ograničava upotreba PCR testova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija od sutra dodatno ograničava upotrebu PCR testova novim protokolom testiranja prema kojem će brzi antigenski testovi biti dovoljni da se potvrdi infekcija koronavirusom, izjavio je danas slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

"Odlukom da rezultate brzih antigenskih testova prizna kao dovoljne za potvrdu infekcije, Slovenija je 'krenula stopama' desetak drugih evropskih zemalja", izjavio je Poklukar, dodajući da Nemačka i Austrija takođe razmatraju ovaj korak kako bi pomogle u "skidanju tereta" sa laboratorija koje analiziraju PCR uzorke, prenosi slovenačka agencija STA.

Građani koji na brzom testu, prema rečima ministra, budu negativni uprkos simptomima infekcije moraće da se samoizoluju na 72 sata, a ako simptomi potraju, osoba će uraditi još jedan brzi test, nakon kojeg će, ako bude negativan, posetiti lekara u slučaju bilo kakvih problema.

"Ako je test pozitivan, infekcija je potvrđena i osoba će dobiti slovenački digitalni kovid sertifikat", izjavio je ministar, dodajući da će ovako dobijena potvrda o oporavku za sada važiti samo u Sloveniji.

Slovenački ministar je dodao i da će ranjive grupe, kao što su pacijenti sa hroničnim bolestima, trudnice, osobe sa slabim imunološkim sistemom i deca koja su u riziku od razvoja teških simptoma, i dalje biti upućivani na PCR testiranje i da će PCR testovi za potrebe putovanja nastaviti da se sprovode kao usluga koja se plaća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa