Region

Privremena vlada Bugarske bez promene stava o početku pridruživanja Severne Makedonije EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

14:15

Privremena vlada Bugarske bez promene stava o početku pridruživanja Severne Makedonije EU
Privremena vlada Bugarske bez promene stava o početku pridruživanja Severne Makedonije EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Privremena vlada Bugarske isključila je bilo kakvu mogućnost promene stava o vetu na pokretanje pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji.


Prošlog novembra Bugarska je blokirala zvanični početak pristupnih pregovora Severne Makedonije EU zbog sporova oko istorije i jezika, preneo je Rojters.

Sofija je, takođe, optužila Skoplje za govor mržnje i neuspeh u primeni bilateralnog sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine.

"Okvirni stav Bugarske usvojen je konsenzusom svih političkih stranka u bugarskom parlamentu. Kao privremena vlada, nemamo ovlašćenje da to promenimo", rekao je  novi ministar spoljnih poslova Svetlan Stoev.

Stoev (60), karijerni diplomata, rekao je da će uložiti sve napore da održi dijalog sa Severnom Makedonijom.

"Sve je u rukama zvaničnika u Severnoj Makedoniji. Oni vrlo dobro poznaju bugarski stav i ne bi trebalo da pretpostavljaju da će doći do promene u naredna dva ili tri meseca dok ova privremena vlada bude na funkciji", rekao je on.

Sofija želi da Skoplje prizna da njena nacija i jezik imaju bugarske korene i želi da se okonča antibugarska retorika. Severna Makedonija navodi da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa