Evropa

Šta ako Bugarska nastavi da se protivi ulasku Severne Makedonije u EU? Zaev postavio crvene linije

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

11:49

Šta ako Bugarska nastavi da se protivi ulasku Severne Makedonije u EU? Zaev postavio crvene linije
Šta ako Bugarska nastavi da se protivi ulasku Severne Makedonije u EU? Zaev postavio crvene linije - Copyright Tanjug/Olivier Matthys, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nije moguće odvojiti kandidature Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU, kaže premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Brisel je razmatrao obe aplikacije jednu uz drugu, ali je prošle nedelje Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, rekao za Euronews da razdvajanje ovih aplikacija "može da bude opcija" ako Bugarska nastavi da se protivi ulasku Severne Makedonije u taj blok.

Bugarska zahteva da Severna Makedonija, koja je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. godine, prizna bugarsko poreklo makedonskog jezika i nacije.

"Naš identitet, makedonski jezik, makedonski identitet su za nas sveti, kao i za svaku (drugu) zemlju", rekao je Zaev za Euronews u ponedeljak nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu.

"O našem makedonskom jeziku i makedonskom identitetu se ne može pregovarati", podvukao je.

Zaev je rekao da je Prespanski sporazum, koji su Grčka i Severna Makedonija postigle 2018. godine, da bi rešile spor oko imena države i olakšali pregovore o pridruživanju, primer spremnosti njegove zemlje da se uključi u diplomatiju.

Tanjug/Olivier Matthys, Pool via AP

 

Ali ta dobra volja ima ograničenja, upozorio je.

"Imamo svoj ponos i svoj identitet. Naš ponos može da ide gore-dole. To smo pokazali kroz Prespanski sporazum i svojom diplomatijom i fleksibilnošću", rekao je, te dodao:

"Naš identitet je jedan i jedinstven i ne postoji mogućnost da moja vlada ili bilo koja druga vlada pregovara o tome. Dakle, nije moguće ni državi ni čak ni Uniji čiji još nismo članovi da se igra sa tim", rekao je Zaev.

"Zaslužili smo sledeći korak"

Zaev veruje da Severna Makedonija "zaslužuje" da napravi sledeći korak u procesu priključivanja - međuvladinu konferenciju.

Pregovori o članstvu u EU vode se u okviru bilateralne međuvladine konferencije koja okuplja predstavnike država članica i zemlje kandidata.

Evropska komisija takođe učestvuje na ovim zasedanjima koja se fokusiraju na to kako će država kandidat inkorporirati celokupno zakonodavstvo EU i prilagoditi svoje domaće propise.

U martu 2020. godine, Evropski savet saglasio se da otvori pregovore o pristupanju i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, omogućavajući tako stvaranje konferencija. Međutim, uporno protivljenje Bugarske do sada je sprečilo da diplomatski proboj postane stvarnost.

"Blokada predstavlja rizik za ceo region"

"Očekujemo da će EU u celini, svih 27 zemalja članica, Evropska komisija, uraditi ono što su nam obećali. To je bilo: vi isporučujete, mi ćemo da isporučimo. Isporučili smo i udvostručili. I mi očekujemo da Evropska unija uradi ono što je obećala", poručio je Zaev.

On je naveo da je Skoplje otvoreno za raspravu o bilo kom pitanju o kojem svi žele da pregovaraju.

"Ali o pitanjima poput identiteta i jezika, nikada se nije ni u jednim pregovorima, ni sa jednom drugom državom, nije pregovaralo", naveo je.

Kaže i da je "ogroman rizik ako se nastavi blokada". 

"Rizik je i za Bugarsku, i za Severnu Makedoniju, i za čitav Balkan", upozorio je on.

Premijer Severne Makedonije veruje da je produžena kandidatura za pridruživanje i frustracija koja je iz toga rezultirala dovela do cirkulacije navodnog non-pejpera koji zagovara prekrajanje granica balkanskih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Komentari (0)

Evropa