Region

Biščević: Ključni strateški interes Hrvatske da Srbija postane članica EU

Komentari

Autor: Fonet

07/02/2022

-

10:37

Biščević: Ključni strateški interes Hrvatske da Srbija postane članica EU
Biščević: Ključni strateški interes Hrvatske da Srbija postane članica EU - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na političkom niovu, našoj saradnji nedostaje dinamika, izjavio je ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević i podsetio da "već dugo nemamo susreta na višim nivoima, a prečesto se događa da nas dnevni događaji, izjave, afere i inicidenti vraćaju unazad".

Istovremeno, naša ekonomska i trgovinska saradnja gotovo da i ne pati od takvih stanja, kao što je i saradnja u kulturi sve relaksiranija, naglasio je Bišćević u intervjuu za "Kurir".

Prema njegovom viđenju, veliki deo građana na obe strane ostavlja za sobom stare predrasude, dolaze nove generacije i, uprkos "paralelnim istorijama", na mnogo načina se otvaraju prozori.

Ništa ne zaboravljajući, mi ćemo uvek istrajavati na činjenicama, jer ne verujemo da se selektivnim pristupom i "literarizacijom" prošlosti može omogućiti okretanje budućnosti, ocenio je Biščević.

On je, kao netačne, označio tvrdnje da će Hrvatska uslovljavati ili blokirati put Srbije u Evropsku uniju, ali je ukazao da EU ima temeljna pregovaračka pravila i uslove i ko ih ne prihvata, blokira sam sebe.

"Ključni strateški interes Hrvatske je da Srbija postane članica EU, da budemo deo evropske porodice, da odnose uređujemo u duhu tolerancije, uvažavanja razlika, nemešanja u unutrašnje kontekste i da nam taj evropski kontekst bude platforma za prevladavanje prošlosti", zaključio je Biščević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa