Region

Hrvatska prva na crnoj listi umrlih od koronavirusa u Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

12:00

Hrvatska prva na crnoj listi umrlih od koronavirusa u Evropskoj uniji
Hrvatska prva na crnoj listi umrlih od koronavirusa u Evropskoj uniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih nedelju dana Hrvatska je bila prva na crnoj "top listi" umrlih u zemljama EU sa 73 preminulih na milion stanovnika, piše danas Jutarnji list.

Napominje se da je ova računica napravljena na 4,1 milion stanovnika, kao i da bi ta brojka bila još lošija kada bi se računala prema podacima s poslednjeg popisa stanovništva, odnosno na 3,88 miliona.

Kako navodi list, to potvrduje i zablude o manjoj opasnosti novog soja omikron i da su to zavaravanja i pokušaji da se relativizuje opasnost od pandemije korone koja, nažalost, u Hrvatskoj i dalje odnosi velik broj žrtava, odnosno dnevno više od 50, prenosi Hina.

I prošlonedeljni podaci Državnog zavoda za statistiku dali su realnu sliku onoga što je korona učinila u Hrvatskoj u protekle dve godine, jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili 12.000 više u odnosu na predepidemijsku godinu.

Te crne brojke mogle su biti ipak bitno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske vakcinisali kao građani većine zemalja EU, što potvrđuje broj umrlih u poslednjih sedam dana.

Holandija, i uz veliki broj zaraženih, nije zabeležila nijednu smrt zbog kovida 19, Nemačka je imala 10 umrlih, Austrija, koja je uvela obaveznu vakcinacju 11, a Švedska, Španija, Portugal i Danska imali su dvadesetak umrlih na milion stanovnika u poslednjih sedam dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa