Region

Mapa države, glagoljica, kuna i Nikola Tesla - kako će izgledati hrvatske kovanice evra i centa

Komentari

Autor: Jutarnji list, Index.hr

04/02/2022

-

14:06

Mapa države, glagoljica, kuna i Nikola Tesla - kako će izgledati hrvatske kovanice evra i centa
Mapa države, glagoljica, kuna i Nikola Tesla - kako će izgledati hrvatske kovanice evra i centa - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Dizajn hrvatske kovanice evra i centa predstavljen je na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao zvanične valute u toj zemlji, za šta je ciljani datum 1. januar 2023. godine. Na kovanicama se nalaze motivi koji, kako je rekao premijer Andrej Plenković, predstavljaju zemlju - mapa, glagoljica, kuna, ali i Nikola Tesla.

Plenković je istakao da je lik Nikole Tesle u javnom savetovanju dobio najviše glasovanja. Motivi koji su odabrani su, osim Tesle, hrvatska šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna i glagoljica.

"Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama evra i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske", rekao je Plenković.

Na obodu kovanice od 2 evra stoji stih Ivana Gundulića: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Guverner Hrvatske narodne Banke Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupiće probnom kovanju milion komada svake od kovanica. 

"Cela operacija koštaće dosta, preko 900 miliona kuna (oko 120 miliona evra), u samim troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i štampanja novca", dodao je Vujčić.

Kovanica će vrediti u celoj EU

Kako piše portal Index.hr, Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020, predviđen je odabir motiva i njihovo grafičko oblikovanje za nacionalnu stranu kovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od novčanica evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica evra i centa. Kada Hrvatska uvede evro za svoju valutu, kovanice izdate u Hrvatskoj nalaziće se u opticaju i jednako će vrediti u svim državama evrozone.

"Odabir motiva stoga je posebno važan, jer će se kovanice s motivima koji simbolizuju Hrvatsku koristiti i van njenih granica. S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete. Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Saveta EU da Hrvatska uvodi evro", saopštili su iz vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa