Region

Hrvatska narodna banka raspisuje novi konkurs za hrvatsku kovanicu evra posle skandala sa ukradenom fotografijom

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

15:02

Hrvatska narodna banka raspisuje novi konkurs za hrvatsku kovanicu evra posle skandala sa ukradenom fotografijom
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) objavila je danas da raspisuje novi konkurs za idejno rešenje hrvatske evrokovanice s motivom kune, nakon skandala zbog ranije odabranog plagiranog idejnog rešenja.

Kako izveštava portal Index.hr, viceguvrenerka HNB Ivana Jakir-Bajo sazvala je konferenciju za medije na temu današnje odluke Komisije za novac o raspisivanju novog konkursa za odabir predloga likovnog rešenja naličja hrvatske kovanice evra s motivom životinje kune na apoenu od jednog evra.

Odluka HNB-a je doneta nakon što je Stjepan Pranjković povukao dizajn kovanice od jednog evra s motivom kune, za koji se ispostavilo da je plagijat, budući da je koristio fotografiju kune koja je objavljena na internetu.

Pranjković je, podseća index, pisanim putem obavestio Komisiju HNB-a da povlači predloženo rešenje "zbog neugodne atmosfere i pritisaka", iako se u stvarnosti radilo o tome da je putem društvenih mreža otkriveno da je bez dozvole i navođenja autora iskoristio fotografiju kune koju je napravio jedan škotski fotograf.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa