Region

Šmit pozdravio nastavak pregovora o izbornim reformama: "Lideri odgovorni za konsenzus"

Komentari

Autor: Fonet

09/02/2022

-

21:09

Šmit pozdravio nastavak pregovora o izbornim reformama: "Lideri odgovorni za konsenzus"
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit pozdravio je spremnost političkih lidera da sutra u Sarajevu nastave pregovore o izbornim reformama i ukazao na odgovornost "onih koji su uključeni u rešavanje ovih pitanja" za postizanje konsenzusa.

U Parlamentu BiH o izmenama izbornih propisa sutra će razgovarati lideri Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, pokreta "Narod i pravda" Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić. Šmit je istakao da razgovori moraju biti vođenu u pravcu poboljšanja izbornog procesa.

"Izmenjeni Izborni zakon mora poboljšati transparentnost i integritet izbora. Svi moraju prihvatiti zastupljenost tri konstitutivna naroda, skupa sa ostalima, u institucijama države i dva entiteta. Odgovornost je onih koji su u samoj BiH uključeni u rešavanje ovih pitanja da postignu konsenzus za dobrobit svih građana", objavljeno je na tviter nalogu visokog predstavnika.

Razgovor četvorice političkih lidera dolazi posle neuspešnih trodnevnih pregovora u Neumu uz posredovanje specijalnog predstavnika SAD Metju Palmera i direktorke pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angeline Ajhorst.

U Neumu je pomak napravljen oko tehničkih pitanja koja se odnose na transparentnost sprovođenja i održavanja celog izbornog procesa. Izostao je dogovor o suštinskim pitanjima, kao što je izbor članova Predsedništva BiH: direktno, kroz parlament ili elektorskim modelom sa dve izborne jedinice u Federaciji BiH samo na dan izbora.

Izetbegović je tada iskazao oprezni optimizam ocenom da se "na momente činilo da ćemo završiti posao", ali da će razgovori biti nastavljeni jer su stavovi "približeni".

Čović je rekao da "treba biti realan, vreme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije". Hrvatski narodni sabor vanredno zaseda 19. februara i povodom izbornih propisa, a izbori u BiH trebalo bi da budu održani u oktobru ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa