Region

U regionu sve manje novozaraženih, stručnjaci ističu da je imunizacija put do kolektivnog imuniteta

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

18:23

U regionu sve manje novozaraženih, stručnjaci ističu da je imunizacija put do kolektivnog imuniteta
U regionu sve manje novozaraženih, stručnjaci ističu da je imunizacija put do kolektivnog imuniteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjim preseku epidemiološke situacije, zemlje regiona beleže sve manje novozaraženih i hospitalizovanih, a život u njima se vraća u normalu. Prema rečima stručnjaka, važno je smanjiti i broj preminulih pacijenata, za šta je neophodno imunizacijom doći do kolektivnog imuniteta.


U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata zabeležena 43 nova slučaja zaraze koronavirusom od 1.989 testiranih, dok je broj umrlih pao na pet. Broj aktivnih slučajeva u toj zemlji danas je ukupno 1.243. Među njima je 580 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata. Od početka epidemije u Hrvatskoj je preminula 8.091 osoba.

Slovenija je testirala 1.329 uzoraka, od kojih je 57 novozaraženih osoba ili 4,3 odsto. Preminula su dva pacijenta. Sedmodnevni prosek pozitivnih je 242, pet manje u odnosu na prethodni dan.

U Bosni i Hercegovini (BiH) je registrovano je 26 novozaraženih osoba i 12 preminulih pacijenata.

EPA/ IGOR KUPLJENIK

Ljudi na ulici u Sloveniji

Od tog broja, u Federaciji BiH je registrovano 15 novozaraženih od 1.117 testiranih uzoraka, šest manje u odnosu na prethodni dan. Preminulo je pet osoba, što je broj smrtnih slučajeva povećalo na 5.350.

Republika Srpska je testirala 292 uzorka, a virus je potvrđen kod osam osoba - četiri muške i četiri ženske osobe, od kojih je jedna mlađe, pet srednje i dve osobe starije živote dobi. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva. Pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 1.705 osoba.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovan jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, kao i jedan smrtni slučaj.

U Crnoj Gori su, prema poslednjem preseku, preminule dve osobe, a 22 osobe su pozitivne na korona virus, od 810 testiranih uzoraka. Ukupan broj preminulih povezanih sa korona virusom je od početka pandemije 1.593. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 619.

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji je testirano 1.375 uzoraka, od kojih je registrovan jedan novi slučaj zaraze. Prijavljena su tri smrtna slučaja. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 464.

Komentari (0)

Evropa