Region

Nekoliko hrvatskih ministara na udaru istražitelja - nakon hapšenja ministar Horvat ispitan u USKOK-u

Komentari
Nekoliko hrvatskih ministara na udaru istražitelja - nakon hapšenja ministar Horvat ispitan u USKOK-u
Nekoliko hrvatskih ministara na udaru istražitelja - nakon hapšenja ministar Horvat ispitan u USKOK-u - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar građevinarstva Darko Horvat danas je uhapšen, a nešto kasnije je i ispitan u USKOK-u gde je prema rečima njegovog advokata Vladimira Terešaka sat vremena iznosio svoju odbranu. 

"Očito se ne smatra krivim. Uveren je da nije počinio krivično delo. Sada se nalazi u pritvoru", rekao je Terešak i dodao da oko 18.30 počinje ročište kod istražnog sudije, kao i da će tužilac tražiti da se ministar Horvat pošalje u istražni zatvor, ali kako kaže, ne zna po kom osnovu. On je takođe potvrdio i da je drugookrivljena Ana Mandac kao i da sve što se ministru stavlja na teret se temelji na podacima koji su izvučeni iz njenih telefona i kompijutera koji su pregledani tokom istrage.

O celom slučaju ranije danas se oglasio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da očekuje da nadležni zvanično izađu i iznesu detalje o ovom slučaju.

"Sada vidim da je uhapšen i da je očigledno u toku krivična istraga. Koliko čujem, to se odnosi na period kada je bio ministar privrede u našoj prvoj Vladi. Vidim da se pominju i drugi funkcioniri. Tajming je svakako indikativan. Tolika je žurba DORH-a u odnosu na zločine koji su se dogodili tokom 2018. godine. Ovo je poruka da oni i pravosuđe nisu "pod šapom" HDZ-a. Očekuem da će nadležni da obaveste javnost o ovoj hitnoj akciji", rekao je Plenković okupljenim novinarima.

Takođe je rekao da smatra da je neprihvatljivo da čuje komentare ljudi koji ne bi, kako kaže, trebalo da imaju bilo kakva saznanja o ovoj akciji i pozvao DORH (Državno tužilaštvo republike Hrvatske) da se javno obrati sa detaljima akcije.

"Očito neko od nadležnih daje inforacije novinarima koji to kasnije komentarišu i daju dojam neke dramatičnosti", kazao je Plenković. Da je Horvat uhapšen potvrdio je njegov advokat, Vladimir Terešak, koji je telefonski za HTV rekao da je izvršena istraga, kao i da je ministar formalno uhapšen i da će biti ispitan u USKOK-u. 

"Ja ću doći na ispitivanje u USKOK", dodao je. 

Jutarnji list  piše, pozivajući se na informacije Hine koje su bliske istrazi, da policija po nalogu USKOK-a istražuje ministra prostornog uređenja, građevine i državne imovine Darka Horvata i potpredsednika vlade Borisa Miloševića. Na meti istrage su takođe, uz Horvata i Miloševića, i državni sekretar Ministarstva regionalnog ravoja Velimir Žunac kao i upravnica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Istargom je obuhvaćen i ministar rada, penzije, porodice i socijalne politike Josip Aladrović.

TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

 

Hrvatski mediji naovode da su među osumnjičenima i bivši ministar Tomislav Tolušić kao i pomoćnica Horvata, Ana Mandac, koja je sa dužnosti pomoćnika otišla nakon što se vodi kao osumnjičena u "aferi Veroelektrane" zajedno sa bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac.

Jutarnji list prenosi da neslužbeno saznaje da USKOK Horvata sumnjiči da je 2018. godine, u svojstvu ministra privrede, preduzetništva i zanatstva tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da bespovratna sredstva iz programa "Razvoj malog i srednjeg preduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina", za tu godinu, dodeli određenim osobama. Novac se navodno dodeljivao bez kriterijuma, ali za sada nije poznato o kojoj ukupnoj sumi je reč, kao ni koliki su bili pojedinačni iznosi.

Hrvatski mediji prenose i da se u Banjskim dvorima ovim povodom održava i krizni sastanak visokih predstavnika.  Međutim, niko od nadležnih insitucija nije se zvanično oglasio ovim povodom, pa kako navode hrtvatski mediji, vesti o akciji stižu uglavnom iz izvora bliskih istrazi. Jutranji takođe prenosi, pozivajući se na neslužbene informacije, da su policijski istražitelji jutros pokusali na vrata porodične kuće Darka Horvata i uručili mu poroku o njegovim pravima. Reč je o dokumentu kojim ga policija upoznaje sa činjenicom da je osumnjičen za određeno krivično delo, konkretno za zloupotrebu položaja i vlasti. Navodo je jutros i počeo pretres njegove kuće. Prema prvim informacijama Horvat bi tokom dana trebao da bude i ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu.

Pupovac iznenađen što je istragom obuhvaćen i Milošević

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), koja je partner u HDZ-ovoj parlamentarnoj većini, Milorad Pupovac, iznenađen je što je policijskom istragom obuhvaćen niz državnih zvaničnika, među kojima i njegov stranački kolega Boris Milošević, a poručio je da institucije treba da istraže svačiju odgovornost. Pupovac kaže da je neslužbene informacije o pokretanju istrage, u koju je uključen i potpredsednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, saznao iz medija, što ga je "vrlo iznenadilo".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"DORH i USKOK kao pravosudne institucije obavljaju svoj deo posla u skladu sa svojim nadležnostima i nadam se da će se uskoro znati o čemu se tu zapravo radi i ko je u kakvom statusu i ko ima kakvu odgovornost u pravom smislu te reči, a ko nema", izjavio je Pupovac za Hinu. SDSS, kao koalicioni partner, ima svoj deo političke odgovornosti, koju će nositi u ovom trenutku kao i pre, poručio je Pupovac.

 

Komentari (0)

Evropa