Aktuelno

Velika akcija Evropola: Presečen jedan od najaktivnijih lanaca šverca kokaina, uhapšen Albanac u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

14:02

Velika akcija Evropola: Presečen jedan od najaktivnijih lanaca šverca kokaina, uhapšen Albanac u Hrvatskoj
Velika akcija Evropola: Presečen jedan od najaktivnijih lanaca šverca kokaina, uhapšen Albanac u Hrvatskoj - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

U međunarodnoj operaciji u kojoj su učesvovale policije osam zemalja presečena je jedna od najaktivnijih mreža krijumčarenja kokaina u Evropi koja uključuje albansku mafiju. Evropol i Eurodžast su izveli seriju akcija u Belgiji i Španiji, tokom koje je pretreseno 80 mesta, a uhapšeno je 45 osoba. Kako je saopštio Evropol, među njima su neke osobe koje se povezuju sa više slučajeva.

Osumnjičeni su navodno švercovali kokain iz Latinske Amerike u nekoliko evropskih luka, a transport je organizovan avionima, brodovima, automobilima i trajektima.  

Tokom akcije hapšenja, više od 600 pripadnika policije je izvršilo racije u Španiji i Belgiji. Paralelne akcije su izvedene u Hvatskoj, Nemačkoj, Izaliji i Holandiji.

Eurodžast je osnovao centar za koordinaciju da bi se osigurala brza saradnja među policijama, a Evropol je organizovao brzu razmenu informacija i dokaza. 

europol.europa.eu

 

Navodi se da je operacija rezultat višemesečne pripreme i istraživanja. Belgija i Španija su osnovale tim za zajedničku istragu, a slučaj je u Španiji počeo 2019. godine hapšenjem visoko pozicioniranog pripadnika organizovane kriminalne grupe. 

Evropol saopštava da je ova mreža delovala u više evropskih država, a da su krijumčari putovali u Dubai, Meksiko i Kolumbiju da bi organizovali "poslove". Takođe, koristili su zaštićene kanale komunikacije.

Uhapšen i Albanac s Kosova u Hrvatskoj

Kako prenosi Kosovo online, u akciji Evropola u Hrvatskoj je uhapšen Albanac s Kosova Baškim Osmani. Navodi se da su se braća Ćazim (nadimak Feliks), Burim, Bekim i Baškim Osmani pod istragom Europola u operaciji "Crni orao".

europol.europa.eu

 

Kako se navodi u medijima, poznato je da već godinama žive u Nemačkoj, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje.  

Italijanski mediji prenose da je jedna od glavnih figura organizacije, koju predvode braća Osmani, i Artur Šehu iz Valone, koji poseduje imanja na albanskoj obali. 

Jutarnji list pisao je kako su pretraženi stanovi i poslovni prostori na području Hrvatske koje koriste članovi porodice Osmani, vlasnici hotela u središtu Poreča. 

europol.europa.eu

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija