Evropa

Razbijena narko mreža koja je dopremala kokain u EU iz Bolivije

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

12:15

Razbijena narko mreža koja je dopremala kokain u EU iz Bolivije
Razbijena narko mreža koja je dopremala kokain u EU iz Bolivije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru opsežne akcije razbijena je velika kriminalna mreža koja je u Evropsku uniju dopremala kokain iz Bolivije, saopštila je danas kriminalistička agencija Evropske unije - Evropol.

Istražnim radnjama je otkriveno da je ta kriminalna organizacija svakih nekoliko meseci, u pomorskim kontejnerima, slala više tona pošiljki kokaina u Evropu, navodi se u saopštenju Evropola dostavljenom Tanjugu. U sklopu akcije realizovane 15. februara, uhapšeno je oko 30 ljudi i pretraženo oko 30 lokacija u Brazilu, Paragvaju i Španiji.

Tada je došlo do zaplene droge, automobila, vatrenog oružja, gotovine i blokade nekoliko bankovnih računa u Brazilu, Paragvaju i Španiji.

Proizvodna infrastruktura te organizacije nalazila u Boliviji, dok su se logistička podrška i linije snabdevanja nalazile u Brazilu, Paragvaju i Urugvaju. Istraga je otkrila i komandne i kontrolne centre organizacije u Dubaiju.

Članovi mreže koristili su šifrovane komunikacije da bi koordinisali svoje kriminalne aktivnosti, odnosno pre svega platformu "Skaj", a uspostavili su mrežu kompanija kako bi omogućili uvoz droge iz Južne Amerike i pranje novca. Otkrivena je distributivna mreža sa sedištem u Valensiji i Barseloni, koja je bila zadužena za prijem pošiljki kokaina i njegovo cirkulisanje po evropskom tržištu.

U istrazi su, u koordinaciji sa Evropolom, učestvovale Brazilska federalna policija, Civilna garda Španije, američka Uprava za borbu protiv droga i paragvajski SENAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa