Evropa

Velika akcija policije u više od 20 zemalja: Evropol zaplenio lekove vredne 63 miliona evra, uhapšene 544 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/12/2021

-

16:41

Velika akcija policije u više od 20 zemalja: Evropol zaplenio lekove vredne 63 miliona evra, uhapšene 544 osobe
Velika akcija policije u više od 20 zemalja: Evropol zaplenio lekove vredne 63 miliona evra, uhapšene 544 osobe - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Evropska policijska agencija Evropol je, u saradnji sa policijama nekoliko zemalja, zaplenila lekove, doping sredstva i medicinske uređaje u vrednosti od skoro 63 miliona evra, među kojima je i tri miliona komada proizvoda protiv kovida-19, saopštila je danas ta agencija.

U operaciji "Štit 2", koja je sprovedena između aprila i oktobra, uhapšene su 544 osoba.

U okviru akcije pravosudnim organima su prijavljene 634 osoba, istražene su 33 organizovane kriminalne grupe i 37 kompanija, a ugašena su i 283 veb-sajta.

Operaciju su predvodile Finska, Francuska, Grčka i Italija, a u nju su bile uključene policijske službe u više od 20 zemalja.

 Tokom operacije Štit II, policajci su ciljali kriminalne grupe koje su trgovale doping supstancama (regulatorima hormona i metabolizma) i raznim lekovima kao što su lekovi protiv raka, lekovi za erektilnu disfunkciju, pseudoefedrin, lekovi protiv bolova, antiestrogeni, antivirusni, hipnotici i antihistaminici.

europol.europa.eu

 

Da bi povećale svoj profit, kriminalne mreže su se fokusirale na distribuciju lažnih "korona-lekova" i falsifikovanje medicinskih uređaja i sredstava za dezinfekciju, koji se zatim prodaju na mreži.

Trgovci ciljaju uglavnom neprofesionalne sportiste, prodajući ilegalne doping supstance uglavnom preko naloga na društvenim mrežama ili lično.

Mnogi sportisti iz određenih sportskih grupa su često zainteresovani za doping supstance, pri čemu se proizvodi razlikuju od sporta do sporta u zavisnosti od željenog efekta poboljšanja.

 

Komentari (0)

Evropa