Evropa

Evropol: U operaciji Zlatna prašina uhapšeno sedam opasnih sajber kriminalaca

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

19:20

Evropol: U operaciji Zlatna prašina uhapšeno sedam opasnih sajber kriminalaca
Evropol: U operaciji Zlatna prašina uhapšeno sedam opasnih sajber kriminalaca - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Od februara do danas je uhapšeno sedam sajber-kriminalaca povezanih sa hakerskom grupom REvil, zbog više hiljada opasnih sajber napada, saopšteno je danas iz Evropola.

Osumnjičeni, od kojih su dvojicu privele 4. novembra rumunske vlasti, lišeni su slobode u okviru operacije Zlatna prašina u kojoj su učestvovali Evropol, Eurojust i Interpol, navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca, Rojters je izvestio da je sama grupa REvil hakovana i prisiljena da se skloni sa mreže koordinisanom operacijom SAD i još 16 zemalja.

Osumnjičeni su navodno iznudili skoro 600 miliona dolara od različitih kompanija za obnavljanje njihovih kompjuterskih sistema nakon što su ih hakovali.

Nijedan od uhapšenih hakera nije identifikovan po imenu, ali je Evropol saopštio da su dvojica osumnjičenih, za koje se veruje da su povezani sa bandom poznatom kao REvil, uhapšena prošle nedelje zbog umešanosti u napade koji su im doneli oko 580.000 dolara otkupnine, prenosi AP.

Hapšenja u Kuvajtu i Južnoj Koreji

Vlasti u Kuvajtu su prošle nedelje takođe uhapsile jednog optuženog hakera, a južnokorejske vlasti su uhapsile trojicu od prošlog februara, dok je sedmi član bande uhapšen prošlog meseca u Evropi.

Smatra se da su bivši partneri i saradnici ruske kriminalne bande REvil, odgovorni za sajber napad izvršen u maju na kompaniju za distribuciju energenata Colonial Pipeline što je izazvalo veliku i rasprotstranjenu nestašicu gasa na istočnoj obali SAD.

Među direktnim žrtvama kriminalne sajber grupe REvil je i poznata američka industrija mesa JBS.

Ministarstvo pravde SAD pokušavalo je na više načina da uđe u trag grupi REvil koju smatra pretnjom za ekonomiju i nacionalnu bezbednost i u junu je uspelo da zapleni 2,3 miliona dolara u kriptovaluti od ucene koju je nakon hakerskog napada platila kompanija Colonial Pipeline.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa