Region

Hrvatska uputila protesnu notu Crnoj Gori zbog prostorija hrvatske zajednice u Tivtu

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

16:05

Hrvatska uputila protesnu notu Crnoj Gori zbog prostorija hrvatske zajednice u Tivtu
Hrvatska uputila protesnu notu Crnoj Gori zbog prostorija hrvatske zajednice u Tivtu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je u danas protestnu notu Crnoj Gori zbog zahteva Opštine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi.

"Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene da se isele iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje delovanje, imaće dalekosežne negativne posledice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori", poručeno je iz ovog resora.

Ocenili su da se time Hrvatima Crne Gore šalje veoma negativna poruka zbog koje su, kako su naveli, s pravom razočarani i krajnje uznemireni, "posebno jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom na to da su je pre sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe".

Hrvatsko ministarstvo ističe da problem s Domom kulture nije rešen u skladu s obećanjima predsednika vlade Crne Gore, ministara i drugih zvanilnika i smatra "neprihvatljivim ovakvu zloupotrebu političkog pritiska na celokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama".

Takođe se ističe da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zagarantovana crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009., kao i međunarodnim aktima.

"Posledice ovakve lokalne, ali za celokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikon", stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva, preneo je portal RTCG.

Opština Tivat saopštila je ranije da neće produžavati ugovor o besplatnom korišćenju objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi koji lokalna uprava ima sa NVO Hrvatska krovna udruga Dux Croatorum, pa nakon što on istekne 15. aprila, ta NVO i svi ostali aktuelni korisnici prostora u tom objektu koji je vlasništvo loklalne uprave Tivta, moraju da ga napuste.

Komentari (0)

Evropa