Region

Dodik tvrdi da spoljnu politiku BiH ne može da vodi SDA, stigao odgovor Bisere Turković

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2022

-

23:15

Dodik tvrdi da spoljnu politiku BiH ne može da vodi SDA, stigao odgovor Bisere Turković
Dodik tvrdi da spoljnu politiku BiH ne može da vodi SDA, stigao odgovor Bisere Turković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da BiH nema jedinstven stav kada je reč o spoljnoj politici, zato što postoji samo "propala spoljna politika koju sprovodi SDA preko svojih predstavnika".

Dodik je rekao da se to posebno odnosi na ministra inostranih poslova u Savetu ministara Biseru Turković i njenu, kako je rekao, "zagušljivu političku kuhinju, u kojoj se neretko priprema mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj i svemu onome što ima civilizacijska obeležja".

Dodik je istakao ''da se tako otuđeno Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije'', prenela je RTRS.

''Turkovićeva od nepostojeće spoljne politike, koju kroji snagom svoje destruktivnosti i prirodom mentaliteta koji se uklapa u društveni ambijent u kome preovlađuje poremećeno rezonovanje, pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsedništva BiH'', istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je naglasio da Turkovićeva veoma dobro zna da je spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH, ali da ona, kao i ministarstvo koje vodi, uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA.

On je ponovio da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsedništvo BiH nije odlučilo drugačije.

Turković: Sve se radi u skladu sa Ustavom i zakonima

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković večeras je izjavila da sve što radi kao ministarka radi u skladu sa Ustavom i zakonima, reagujući na kritike srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da se po pitanju stava o konfliktu u Ukrajini samoproglasila za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsedništva BiH.

''Bosna i Hercegovina ima Ustav, zakone i međunarodne sporazume koji su iznad bilo kojeg političara pa i onih koji blokadama i ucenama nanose štetu građanima. Sve ono što radim kao ministarka spoljnih poslova je u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim ugovorima i strateškim dokumentima. Na sve njih su potpis stavili predstavnici građana i svih konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini. Obaveza svih je da ih poštuju i sprovode", saopštila je Turković, preneo je Klix.ba.

profimedia

 

Ministarka je navela i da Dodika podseća da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, u ime BiH potpisao Nikola Špirić, i da po tom sporazumu BiH mora usaglašavati spoljnu politiku sa EU, dok je Partnerstvo za mir koje je trasiralo put BiH ka NATO pre 15 godina potpisao Nebojša Radmanović.

"Gospodine Dodik, BiH nije od juče, starija je od neodgovornih dnevno-političkih manipulacija i dezinformacija. Umesto da osudite nasilje i rat, pokušavate, očito u nečijem tuđem interesu, relativizujete jasan stav BiH, a sigurna sam i stav svih njenih građana protiv rata i sukoba bilo gde u svijetu pa i u Ukrajini", poručila je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa