Region

Dodik: Satler jednostrano posmatra prošlost i sadašnjost BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/03/2022

-

23:33

Dodik: Satler jednostrano posmatra prošlost i sadašnjost BiH
Dodik: Satler jednostrano posmatra prošlost i sadašnjost BiH - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je krajnje vreme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice sagledaju stvarno stanje u BiH i uvide ko su ti koji promovišu mir, demokratiju, poštovanje međunarodnog prava, a ko pokušava da nameće rešenja i svoja pravila ponašanja.

Na pitanje da prokomentariše današnju izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera, koji je rekao da "dok BiH obeležava godišnjicu nezavisnosti, druga država pokušava da zaštiti svoju", Dodik je za Srnu rekao da je očigledno da Satler zaobilazi činjenice i istinu o BiH, kao i da jednostrano posmatra i prošlost i sadašnjost, prenosi RTRS.

"Satler se otvoreno stavlja u ulogu vrhovnog sudije i suverenog ocenjivača, što predstavlja sumrak javno izgovorene reči. Ostrašćeno promovisanje politike koja je potpuno van realnog stanja stvari veoma je pogrešno, ali i opasno", istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da Satler današnjom izjavom promoviše 1. mart, crni dan za srpski narod, proglašavajući ga praznikom, dodavši da taj tužni datum u BiH priznaju samo on i Bošnjaci.

"Ono što je posebno tragično i nelogično za nekoga ko se, bar na rečima, zalaže za poštovanje međunarodnog prava, demokratiju i evropske vrednosti, jeste da ubistvo nevinog čoveka u Sarajevu koje je bilo uvod u krvavi rat naziva praznikom. Na taj način ispada da Satler podržava taj čin militarizacije BiH koji se pretvorio u žestoki građanski rat", ukazao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska odlučna u očuvanju mira i stabilnosti, kao i da je dijalog i pregovarački sto njeno jedino sredstvo borbe da se dođe do rešenja i konsenzusa o svim spornim pitanjima na dobrobit dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa