Region

Privedene sudije koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju, Milanović poručuje: To je sistemski poremećaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index

09/06/2021

-

11:55

Privedene sudije koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju, Milanović poručuje: To je sistemski poremećaj
Privedene sudije koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju, Milanović poručuje: To je sistemski poremećaj - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

U jutrošnjoj akciji u Osijeku uhapšene su sudije koje je bivši prvi čovek FK Dinama Zdravko Mamić teško optužio za korupciju, potvrdio je advokat Ljubo Pavasović Visković.

"Tačna je informacija, oni će biti dovedeni danas tokom popodneva u Zagreb", izjavio je Pavasović Visković za Index i potvrdio hapšenje njegovog branjenika sudije Darka Krušlina.

Advokat nije mogao da kaže za koja su dela sudije uhapšene i dodao da će to biti poznato popodne.

Index piše da su uhapšene sudije Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić.

"Ako su počela uhapšenja, to znači da postoji osnovana sumnja. To je već puno", rekao je advokat Ante Nobilo u izjavi za zagrebačku N1 TV.

Nobilo nije mogao da kaže da li to znači da će suđenje Mamiću u Hrvatskoj biti ponovljeno.

"Ovo je velika vest za Hrvatsku i pravosuđe. Ovo je alarm da nešto treba menjati", rekao je Nobilo.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je ranije presude izrečene braći Zdravku i Zoranu Mamiću za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama.

Obojica se nalaze u BiH čije državljanstvo imaju, a hrvatsko pravosuđe je za njima raspisalo međunarodne poternice i evropski nalog za hapšenje.

Milanović o hapšenju sudija i Mamiću

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da ne zna detalje hapšenja osiječkih sudija, ali da je čuo da su sprovedeni u istražni zatvor.

"Videćemo šta će biti. Trojica sudija, to je sistemski poremećaj, deluje kao lupus, dakle teža imunološka situacija, puno je trojica sudija iz jednog suda", rekako je Milanović o hapšenju osiječkih sudija koje je bivši prvi čovek FK Dinama Zdravko Mamić teško optužio za primanje mita.

Milanović je tokom posete Krku rekao da "postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog krivičnog suda oduzeto pola glave, na njegovom čelu osoba koja određenim postupcima, stavom, gardom, pokretanjem nekih pitanja mogla činiti razliku".

"To dosad nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Ðurđević, koju će očajnički maknuti HDZ", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

To je, dodao je, HDZ-ovo pravosuđe, 1/1.

Podsetimo, Vrhovni sud je u martu ove godine potvrdio nepravosnažnu presudu osječkog suda iz juna 2018. godine, kojom je Zdravko Mamić osuđen na 6,5 godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama.

Zdravko Mamić je neposredno uoči izricanja nepravosnažne presude pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čiji je takođe državljanin.

Njegovom bratu Zoranu Mamiću Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa četiri godine i 11 meseci na četiri godine i osam meseci, a pošo se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne za njim je raspisana poternica Interpola.

Mamić o hapšenju trojice osiječkih sudija

Oglasio se i Mamić, koji je uhapšene sudije ranije teško optužio za korupciju i poručio da neće likovati i slaviti, ali da je zahvalan Bogu što se to dogodilo nakon duge, kako je naveo, "patnje i suza" njegove porodice, njega i njegovih saradnika.

EPA/ NTONIO BAT

 

Konačno, poručio je, počeo je progon "reketaša i lopova u sudijskim krugovima".

Mamić, koji je uoči izricanja osuđujuće presude izbegao u BiH, čije drzavljanstvo takođe ima, poručio je na svom fejsbuk profilu je pokrenuta borba za reformu pravosuđa.

"Bio sam kao svetionik i svetlio sam u mraku, u kojem su retki bili željni da mi pomognu. Niko mi nije verovao, svi su govorili da je moja borba uzaludna, organizovali su blokade kako bi me prikazali lažljivcem i demonom, a sve što sam ja izrekao o njima je samo istina, istina i istina", poručio je Mamić.

Naveo je, između ostalog, da zna da je mnogima današnji dan vratio osmeh na lica i dao motiv više u, kako kaže, "vašim borbama s krivosuđem".

"Ja se nadam da će pravda i pravo u Hrvatskoj omogućiti istini da pobedi! Podeli za reformu pravosuđa", poručio je Mamić.

Komentari (0)

Evropa