Region

Plenković o padu letelice u Zagrebu: Ne znamo da li je bila greška ili namerno, verovatno ih ima još

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index

12/03/2022

-

09:09

Plenković o padu letelice u Zagrebu: Ne znamo da li je bila greška ili namerno, verovatno ih ima još
Plenković o padu letelice u Zagrebu: Ne znamo da li je bila greška ili namerno, verovatno ih ima još - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić, Printscreen/index.hr

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u četvrtak kasno uveče bespilotna letelica pala u Zagreb i dalje su ostala otvorena pitanja čija je i odakle je došla. Na sreću niko tom prilikom nije povređen, a hrvatski premijer Andrej Plenković danas obilazi s članovima vlade mesto pada bespilotne letelice gde se vrše istražne radnje.

"Da li je ovo bilo greška, je li bilo namerno, to ne znamo. Komuniciraćemo sa svim državama koje mogu doprineti sa informacijama. Ovo upućuje na potrebu saradnje sa NATO, ovakvu situaciju ne možemo tolerisati, ovo je bila jasna pretnja. Kako je moguće da se desi tako nešto, a da nije napravljena uzbuna na pravi način", rekao je Plenković prilikom bilaska mesta pada letelice.

Rekao je i da je ova letelica mogla da padne na nuklearnu centralu, "pa bi bio mnogo veći problem Mađarskoj i svima nama".

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

"Ovo se na sreću završilo ovako kako se završilo ali sad imamo test iz koga moramo na učiti i mnogo bolje da reagujemo", dodao je Plenković.

"Ne sme da se ponovi"

Hrvatski premijer je dodao i da ovaj incident ne sme da se ponovi, te da će o problemu govoriti i na političkim i na vojnim sastancima NATO.

"Ova situacija je trajala sedam minuta. Ova letelica je letela velikom brzinom i ne bi ni stiglo da se reaguje. Verovatno ovih letelica ima još. Da li su letele prema Hrvatskoj? Bilo je nekih spekulacija o tome, ali nijedna nije potvrđena", rekao je i dodao:

"Mi ćemo investirati dodatno u protivvazdušnu odbranu, razgovarati sa saveznicima da, dok se to ne reši, pomognu u odbrani hrvatskog neba".

Rekao je i da se ne zna čija je letelica bila.

"U nesreći smo imali puno sreće da niko nije stradao. Oštećeno je 40-ak automobila... Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana... Moramo intenzivirati saradnju, da se na vreme obavesti zemlja da se nešto događa", istakao je.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik vlade Davor Božinović rekao je sinoć, uoči sastanka u vladi, da se istraga o padu bespilotne letelice nastavlja ujutro te da Hrvatska "po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letelice".

Hrvatska vlada najavila je da će danas biti završen uviđaj i da će moći da pruži konkretnije informacije o padu bespilotne letelice u Zagrebu, uključujući rutu drona koja je ušla u hrvatski vazdušni prostor pre nego što je pala na Jarunu.

Podsetimo, letelica je pala u četvrtak oko 23 sata i uplašila stanovnike jednog dela Zagreba. Hrvatski mediji su tada preneli da je na tlu ostala velika rupa i da je po svemu sudeći nešto udarilo i eksplodiralo. Nakon toga je utvrđeno da je u pitanju vojna bespilotna letelica koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske. Međutim, i dalje je nerešeno pitanje o čijoj se letelici radi . 

Naime, Rusija i Ukrajina, zemlje za koje se ova letilica zapravo i vezuje, zvanično je se odriču i prebacuju loptu jedna na drugu. U svojim šturim saopštenjima obe zemlje izjavljuju da one nemaju baš nikakve veze sa njom. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je saopštio ranije da je reč o letelici ruske proizvodnje, ali da još nije utvrđeno njeno vlasništvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa