Region

Vlada Hrvatske danas o padu bespilotne letelice u Zagrebu

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

08:06

Vlada Hrvatske danas o padu bespilotne letelice u Zagrebu
Vlada Hrvatske danas o padu bespilotne letelice u Zagrebu - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada najavila je da će danas biti završen uviđaj i da će moći da pruži konkretnije informacije o padu bespilotne letelice u Zagrebu, uključujući rutu drona koja je ušla u hrvatski vazdušni prostor pre nego što je pala na Jarunu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je sinoć sastanak sa članovima vlade i liderima bezbednosno-obaveštajnog sistema o padu letilice. Plenković je o brifingu izvestio na Tviteru, navodeći da se okolnosti pada besposadne letelice istražuju i da se vode intenzivni razgovori sa saveznicima u EU i NATO-u.

"Brifing s članovima vlade i liderima bezbednosno-obaveštajnog sistema o padu vojne bespilotne letilice u Zagrebu, bezbednosti vazdušnog prostora i nivou spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama u EU i NATO", naveo je Plenković.

Podsetimo, u delu Zagreba sinoć nešto iza 23 sata začuo se glasan prasak, a hrvatski mediji prenose da je na tlu ostala velika rupa i da je po svemu sudeći nešto udarilo u zemlju i eksplodiralo.

Hrvatska vlada saopštila je da je na području Jaruna u Zagrebu pala bespilotna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje.

Međutim, i dalje je nerešeno pitanje o čijoj se letelici radi .  Naime, Rusija i Ukrajina, zemlje za koje se ova letilica zapravo i vezuje, zvanično je se odriču i prebacuju loptu jedna na drugu. U svojim šturim saopštenjima obe zemlje izjavljuju da one nemaju baš nikakve veze sa njom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa