Region

U Zagrebu pala nepoznata letelica, nađeni krater i padobrani, Plenković: Ruske je proizvodnje, došla iz Mađarske

Komentari

Autor: Index.hr, Jutarnji list

11/03/2022

-

09:58

Associated Press • Euronews Serbia • RTL Hrvatska

veličina teksta

Aa Aa

U delu Zagreba sinoć nešto iza 23 sata začuo se glasan prasak, a hrvatski mediji prenose da je na tlu ostala velika rupa i da je po svemu sudeći nešto udarilo u zemlju i eksplodiralo.

Hrvatska vlada saopštila je da je na području Jaruna u Zagrebu pala bespilotna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje.

Povodom navoda da je letelica došla iz Ukrajine, savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za Jutarnji.hr da letelica koja je pala u Zagrebu nije došla iz te zemlje.

Policijska uprava u Zagrebu je navela da je primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha. Policija je potvrdila i da je pronašla dva padobrana.

"Na mesto dojave su odmah upućene policijske ekipe koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno primili dojave građana", navodi se u saopštenju, prenosi Index.

Policijski službenici obezbedili su užu i širu zonu mesta događaja gde se obavlja uviđaj, uz saradnju svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojave o povređenim osobama na području šire zone mesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana, poručili su iz policije.

Studenti doma Stjepan Radić u Zagrebu i prolaznici, dok odlaze na svoje dnevne obaveze, zastaju uz policijsku traku te i sami pokušavaju iz prve ruke da vide krater koji je nastao nakon pada letelice, piše Jutarnji list.

Neki od studenata sa kojima su novinari razgovarali proveli su besanu noć, jer su pola noći proveli napolju na otvorenom, a (pre)ostali deo noćnih sati su proveli u razmišljanju šta bi bilo da je letelica pala 100-tinjak metara dalje gde su paviljoni prepuni studenata.

Takođe, kako prenosi Jutarnji list, zbog uviđaja je zatvoren i deo ulice, a prolaznici moraju da biraju druge pravce kretanja.

Plenković: Letelica ruske proizvodnje, u Hrvatsku došla iz Mađarske

Hrvatska vlada saopštila je da je na području Jaruna u Zagrebu pala bespilotna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje.

"Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1.300 metara", precizira se u saopštenju, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se trenutno nalazi u Parizu na sastanku EU lidera o stanju u Ukrajini, obratio se danas javnosti, navodeći da je reč o letelici ruske proizvodnje.

"Prema onome što sada imamo kao informaciju, reč je o letelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske", naveo je Plenković.

"Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povređenih i pala je na deo koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju istragu", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da je Hrvatska kontaktirala ukrajinsku stranu u vezi informacija o tome kako je ta letelica došla čak do Zagreba, prenosi Index.hr.

Ruska ambasada o padu letelice: Nemamo takve dronove

Ruska ambasada u Hrvatskoj povodom pada letelice u Zagrebu saopštila je da ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991, odnosno od raspada Sovjetskog Saveza i da je dron proizveden na teritoriji Ukrajine.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznata iz izveštaja hrvatskih medija, koji su naveli da sad eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima te ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj, jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine", naveli su iz ruske ambasade, prenosi Index.hr.

Milanović: Ozbiljan incident

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, povodom pada bespilotne letelice sinoć u Zagrebu, ocenio je da je to ozbiljan incident.

"Znamo kakav je objekt doleteo. Leteo je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od sedam minuta. Ovo je ozbiljan incident", rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Kako je moguće, upitao se on, da "jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primećuje".

"Kako stvari zasad stoje, letelica je doletela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva", rekao je Milanović i pozvao građane da budu mirni.

Ukrajinski zvaničnik: Letelica nije naša

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za Jutarnji.hr da letelica koja je pala sinoć u Zagrebu nije iz te zemlje.

On je, takođe, rekao da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa glavnim stožerom ukrajinske vojske.

Lubkjivski je isto tako zamolio hrvatske partnere da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba, te pasti u taj grad.

Hrvatska kontrola leta: Letelica nije imala odašiljač

Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je danas da bespilotna letelica, koja je u četvrtak uveče ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala na području Zagreba, nije imala odašiljač, zbog čega je HKZP nije otkrio sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor letelica. HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontrolisanog vazdušnog prostora, propisana obaveza korišćenja sistema za aktivnu detekciju (odašiljača) za sve letelice koje ulaze u hrvatski vazdušni prostor, kao i da avioni bez odašiljača nisu vidljivi za sistem kontrole vazdušnog saobraćaja, prenela je Hina.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso otkriveni radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letelice.

Komentari (1)

Wux

11.03.2022 15:26

Da sam ja novinar pitao bih da li ta letelica snima u realnom vremenu i šalje snimke preko satelita.

Evropa