Region

Hrvatskim graničarima poslato uputstvo o postupanju sa migrantima, upozoreni da "paze da ne budu snimljeni"

Komentari

Autor: Indeks

07/02/2022

-

11:02

Hrvatskim graničarima poslato uputstvo o postupanju sa migrantima, upozoreni da "paze da ne budu snimljeni"
Migranti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Graničnoj policiji u Hrvatskoj je 15. oktobra prošle godine poslat dokument sa uputstvima o tome kako bi trebalo da se ponašaju prema migrantima koji se zateknu na granici, prenosi hrvatski list Indeks pozivajući se na to da je došao do samog dokumenta. Ova uputstva je, navodi Indeks, svojim podređenima poslao zamenik zapovednika stanice granične policije Bajakovo u Zlatko Čačić. 

Anonimni izvor koji je i prosledio Čačićev mejl hrvatskom listu, rekao je i da je praksa na Bajakovu da se tamo dovezu migranti zatečeni u zoni nadležnosti drugih policijskih stanica, a da se odatle upućuju prema Srbiji, što je lako zbog konfiguracije terena.

Iz kancelarije hrvatske zaštitnice građana, kojoj je ovaj mejl prosleđen, rekli su da otvaraju "ispitni postupak" zbog ozbiljnosti informacija, ali i zbog dosadašnjih izveštaja nevladinih i međunarodnih organizacija, kao i zbog ranijih postupanja policije prema migrantima u kojima je kancelarija ombudsmana već postupala.

Šta piše u dokumentu?

Malo pre nego što je poslat mejl sa "uputstvima i smernicama", međunarodne mreže istraživačkih novinara su objavile video-snimke na kojima se vidi da hrvatska policija vrši nasilje prema osobama koje pokušavaju da uđu u državu, a incidenti su se dešavali na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

U mejlu sa uputstvima koji je Čačić poslao, piše da su "video-snimci izazvali različite polemike među građanima, ali i među samim policajcima", kao i da je neophodno da se "rukovodioci obaveste ukoliko je primećeno da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju".

"Samo odvraćanje potrebno je disperzovati na više mesta i pre samog odvraćanja dobro pregledati okolinu samog mesta, radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera", stoji u tekstu.

Printscreen/Twitter Lighthouse Reports

 

Hrvatski list piše da se u nastavku Čačić bavi pravilima primopredaje smene, podsećanjem na obavezu nošenja naoružanja i ostale opreme, ali podseća i da su "svi policijski službenici dužni da se ponašaju u skladu sa etičkim kodeksom".

Izvor tvrdi da se ne "odvraćaju" samo migranti koji su zatečeni na granici, već i oni koji su ušli u zemlju. Takođe, navodi i da se na Bajakovo "dopremaju" migranti koji su pronađeni "duboko unutar teritorije Hrvatske", i da ih je najlakše preko tog prelaza terati ka Srbiji jer nema prirodnih prepreka.

"Dovode ih iz smera Bregane i tamo negde iz Miholjca, iz Slavonskog Broda, gde ih nađe mobilna granična straža pa fiktivno napišu da su na Bajakovu uhvaćeni. Najčešće ih dovoze na Bajakovo, znaju nekad i u Tovarnik. Dovoze ih policajci iz drugih uprava, dođu kombijem, istovare ih i šutnu preko granice", tvrdi izvor.

Policija: Nije potrebno problematizovati uputstva

Iz hrvatske policije su za Indeks naveli da "nije potrebno problematizovati" Čačićeva uputstva, kao i da to "nije opšte uputstvo za postupanje celokupne policije Hrvatske".

Takođe, rekli su da je cilj datih smernica bio da se, nakon što su objavljeni snimci postupanja pojedinih graničnih policajaca prema migrantima, "uspostavi apsolutna kontrola nad postupanjem na granici, kako bi bilo u skladu sa etičkim kodeksom i svim pravilima". 

Što se tiče navodima o dovoženju migranta u stanicu Bajakovo, iz policije kažu da to "zavisi od toga da li je upravo to mesto gde se desio pokušaj nezakonitog prelaska granice".

Ističu da se vraćaju samo oni migranti koji ne uđu u Hrvatsku, a da se snimanje odvraćanja ne dopušta zbog zaštite od krijumčara.

"Prikriveno snimanje policijskog postupanja povezano je sa mogućim povredama državne granice, nezakonitim prelascima, a i nadziranju našeg postupanja od strane krijumčara što se više puta događalo, te se stoga policijski službenici upućuju na pregled granične linije. Smatramo kako je u navedenom slučaju upravo reč o operacionalizaciji našeg više puta izrečenog stava o nultoj stopi tolerancije na nezakonita postupanja prema nezakonitim migrantima i nalogu o ispravnom nošenju policijske uniforme, što je i bilo uputstvo", naveli su iz policije.

Dodali su i da beleže slučajeve kriminalističkih istraživanja krijumčara migranata tokom kojih su utvrdili da su raspolagali prethodno prikupljenim saznanjima o kretanju i zadržavanju policijskih ekipa u vidu fotografija sa pretpostavljene granične linije, kao i policijskih službenika. 

"Na taj su način usmeravali nezakonite migrante kako i gde bi trebalod a pokušaju nezakonito da pređu državnu granicu", ističe se.

Komentari (0)

Evropa