Region

Misterija pada letelice u Zagrebu: Isti dron Tupoljev Tu-141 srušio se pre dva dana u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/03/2022

-

17:44

Misterija pada letelice u Zagrebu: Isti dron Tupoljev Tu-141 srušio se pre dva dana u Ukrajini
Misterija pada letelice u Zagrebu: Isti dron Tupoljev Tu-141 srušio se pre dva dana u Ukrajini - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana isti dron Tupoljev Tu-141, koji se srušio u Zagrebu, pao je i u Ukrajini, piše danas "Jutarnji list", povodom incidenta od pre dva dana kada je jedna bespilotna letelica iznenada pala u Zagrebu i uplašila stanovnike jednog dela Zagreba. 

Zapravo, "Jutarnji" piše da je reč o istom tipu letelice, tačnije nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekoliko posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini i koje su ukrajinske vazdušne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk, revitalizovale kako bi mogli da ih koriste u sukobu sa proruskim snagama. Da se radi upravo o ovoj letelici prvi je objavio portal "Vor zon", čiji je analitičar Tajler Rogovej do tog zakljucka došao analizirajuci vizualne dokaze.

"Nakon pomnog ispitivanja dokaza, čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu Tu141, koji se zasigurno pokvario i prešao preko cele Mađarske ili delova susednih zemalja te u Hrvatsku došao iz Ukrajine", prenosi portal reči Rogoveja.

Let od ukrajinske granice do Zagreba dug je oko 560 kilometara. Objavljeno je da je Ukrajina poslednjih dana, nakon ruske invazije, puštala u rad brze bespilotne letelice iz sovjetskog doba. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141. "Vor zon" navodi i da ovo nije prvi gubitak letelice Tu-141 u ratu. Još jedna je pala u Ukrajini pre samo nekoliko dana. 

Misterija bespilotne letelice

Inače, ovaj dron je pao pre u četvrtak uveče oko 23 sata, a hrvatski mediji su tada preneli da je na tlu ostala velika rupa i da je po svemu sudeći nešto udarilo i eksplodiralo. Nakon toga je utvrđeno da je u pitanju vojna bespilotna letelica koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske. Međutim, i dalje je nerešeno pitanje o čijoj se letelici radi.

Naime, Rusija i Ukrajina, zemlje za koje se ova letilica zapravo i vezuje, zvanično je se odriču i prebacuju loptu jedna na drugu. U svojim šturim saopštenjima obe zemlje izjavljuju da one nemaju baš nikakve veze sa njom. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je saopštio ranije da je reč o letelici ruske proizvodnje, ali da još nije utvrđeno njeno vlasništvo. 

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Plenkvić je i danas sa članovima vlade obišao mesto pada bespilotne letelice gde se i dalje vrše istražne radnje.

"Da li je ovo bilo greška, je li bilo namerno, to ne znamo. Komuniciraćemo sa svim državama koje mogu doprineti sa informacijama. Ovo upućuje na potrebu saradnje sa NATO, ovakvu situaciju ne možemo tolerisati, ovo je bila jasna pretnja. Kako je moguće da se desi tako nešto, a da nije napravljena uzbuna na pravi način", rekao je Plenković prilikom obilaska mesta pada letelice.
Rekao je i da je ova letelica mogla da padne na nuklearnu centralu, "pa bi bio mnogo veći problem Mađarskoj i svima nama".

"Ovo se na sreću završilo ovako kako se završilo ali sad imamo test iz koga moramo na učiti i mnogo bolje da reagujemo", dodao je Plenković.

Hrvatski premijer je dodao i da ovaj incident ne sme da se ponovi, te da će o problemu govoriti i na političkim i na vojnim sastancima NATO.

"Ova situacija je trajala sedam minuta. Ova letelica je letela velikom brzinom i ne bi ni stiglo da se reaguje. Verovatno ovih letelica ima još. Da li su letele prema Hrvatskoj? Bilo je nekih spekulacija o tome, ali nijedna nije potvrđena", rekao je.

Mađarska: Zbog Ukrajine je važno da se ovakvi incidenti reše što pre

Da je Mađarska primetila i pratila dron pre nego što je prešao iz ove zemlje i ušao u Hrvatsku gde je i pao, potrdilo je danas ministarstvo odbrane u Budimpešti. Kako su u svom saopštenju naveli, Vazdušna odbrana pri Oružanim snagama Mađarske detektovala je leteći objekat na svojim radarima u četvrtak uveče, koji je kasnij identifikovan kao dron TU-141, koji je nedavno korišćen kao meta prilikom obuke. U Budimpešti takođe kažu da su i Ukrajina i Rusija koristile takve dronove.

Dron je već bio primećen u ukrajinskom vazdušnom prostoru, saopštilo je mađarsko ministarstvo. Kada je ušao u mađarski vazdušni prostor, sve vreme pratila ga je vazdušna odbrana dok nije izašao iz Mađarske.

Ministarstvo je navelo da se sličan incident dogodio danas oko podne na severozapadnu Mađarske. Borbeni avioni su odmah podignuti i poslati da provere vazdušni prostor gde je primećen objekat, ali su utvrdili da nije bilo nikakve letelice, navodi ministarstvo.

"Zbog rata u Ukrajini vrlo je važno da se ovakvi incidenti reše na dobro osmišljen način", navelo je ministarstvo i poručilo da Mađarska ne namerava da bude uključena u rat čak i u slučaju ovakvih provokacija.

Rusi i Ukrajinci tvrde da letelica nije njihova

O ovom slučaju se odmah oglasila i Ruska ambasada u Hrvatskoj i saopštila da ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove još od 1991. godine, odnosno od raspada Sovjetskog Saveza kao i da je dron proizveden na teritoriji Ukrajine.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznata iz izveštaja hrvatskih medija, koji su naveli da sad eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima te ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj, jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine", naveli su iz ruske ambasade, prenosi Index.hr.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

Ruska novinska agencija Tass pozivajući se na neimenovan izvor tvrdi da je letelica zapravo trebalo da leti za Krim, ali da je iznenada skrenula sa kursa. Njihov izvor navod da su zabeležena dva slučaja upotrebe bespilotne letelice Tu-144 koje pripadaju ukrajnskim snagama, i da se jedna od njih upravo srušila u Zagrebu, dok je druga pala nedaleko od grada Krasnoperekopska na Krimu. Izvor objašnjava da je ovaj dron u suštini mlazni avion koji je sposoban da nosi eksploziv težine do jedne tone. Obe letelice, prema njegovim tvrdnjama, su ukrajinske snage lansirale na probni let za Krim, ali da se to nije realizovalo po njihovoj zamisli.

Vlasništvo ove letelice odbijaja i ukrajinska strana. Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za "Jutarnji.hr" da letelica nije njihova i dodao da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa generalštabom ukrajinske vojske. Lubkjivski je isto tako zamolio hrvatske partnere da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba, te pasti u taj grad.

Kako RSE prenosi o slučaju se kratko oglasio i NATO koji je u svom saopštenju naveo da  je "integrisana vazdušna i protivraketna odbrana NATO-a pratila putanju leta objekta koji se na kraju srušio u Hrvatskoj", i naveo da su vlasti ove zemlje najavile da istražuju ovaj incident. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa