Region

Borelj: Cena sankcija Rusiji je cena slobode Evrope, od toga zavisi i budućnost i naših demokratija

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

14:26

Borelj: Cena sankcija Rusiji je cena slobode Evrope, od toga zavisi i budućnost i naših demokratija
Borelj: Cena sankcija Rusiji je cena slobode Evrope, od toga zavisi i budućnost i naših demokratija - Copyright Tanjug/Stephanie Lecocq,Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je na značajne efekte sankcija prema Rusiji na samu Evropsku uniju, ali i poručio da je to cena koju EU "treba da plati kao cenu slobode".

”Vidimo značajne efekte ovih sankcija u Evropi, sa rastućim cenama energije i drugih proizvoda, što će se verovatno i nastaviti. Mi, unutar EU, moramo da prihvatimo da platimo i cenu za zaustavljanje ovog nečuvenog i ničim izazvanog rata. Od toga zavisi budućenost i naših demokratija", kaže Borelj.

Borelj je u svom redovnom blogu, naveo precenu ekonomista da je rat u Ukrajini "treći asimetrični šok" koji je Unija doživela u poslednje dve decenije, posle finansijske i ekonomske krize 2008. godine i pandemije kovid 19. On poziva EU da spreči slabljenje EU i da i ovoga puta pokaže solidarnost sa najugroženijim zemljama.

"Šefovi država i vlada složili su se da što pre ukinu našu zavisnost od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja. Nije moguće da nastavimo da hranimo ratnu mašinu Vladimira Putina kroz uvoz energije”, navodi Borelj.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On dodaje da će se lideri EU na sastanku 24. i 25. marta pozabaviti uticajem rasta cena energije na građane i preduzeća u EU i razmotriti konkretno sistem veleprodajnih cena električne energije i privremena ograničenja cena u tom sektoru.

Šef diplomatije EU dodaje da će rat u Ukrajini naterati EU da poveća i troškove odbrane.

"Treba da trošimo više, ali pre svega da trošimo bolje, odnosno zajednički", rekao je Borelj.

On objašnjava da neke zemlje članice, kao što je Nemačka, već izdvajuju dodatnih 100 milijardi evra za odbranu u 2022. godini odnosno povećavaju budžet za odbranu na više od 2 odsto BDP-a od 2024. godine.

"To su uvek bolne odluke u kontekstu visokog javnog duga i oskudnih javnih resursa, ali nam Vladimir Putin očigledno ne ostavlja izbor", konstatuje Borelj.

On zaključuje da invazijom na Ukrajinu "Vladirmir Putin tera Evropu da hitno razmotri elemente unutrašnje organizacije i pogled na svet", a sve u cilju odbrane bezbednosti i demokratskih vrednosti.

"Ovo je trenutak za proširenje EU, pregovori bi trebalo da počnu što pre"

Evropska unija će predložiti jačanje bezbednosti i odbrane zemalja Zapadnog Balkana kako bi se region snažno priključio bloku, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj tokom posete Skoplju.

Borelj je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je ovo trenutak da se "oživi proces proširenja" EU i da bi formalni pregovori za pristupanje Severne Makedonije i Albanije u blok trebalo da počnu što pre, prenosi agencija Rojters.

Evropska komisija će nastaviti razgovore sa Bugarskom kako bi dobila njeno odobrenje za prijem Severne Makedonije u blok, dodaje Borelj.

"Nastavićemo da razgovaramo sa Bugarskom dok ovo pitanje ne bude rešeno", rekao je on novinarima tokom posete Skoplju i dodao da vidi "poboljšanu atmosferu" između dve vlade, prenosi agencija Rojters.

Kako je istakao, bilateralna pitanja više ne mogu da određuju proces pristupanja.

"Broj izbeglica može da dostigne 4-5 miliona"

Kako je naveo više od 2.400 civila poginulo je u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju otkako je Rusija napala Ukrajinu prošlog meseca dok je više od 2,6 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine.

On je dodao da bi broj izbeglica mogao da dostigne četiri ili pet miliona, prenosi Rojters.

Borelj je danas stigao u Skoplje na početku svoje posete Zapadnom Balkanu tokom koje će obići i Albaniju i BiH.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zika

14.03.2022 16:29

Da to i jeste cena za slobodu Evrope. Nazalost to mnogi ne razumeju narocito u zemljama koje su nekad bile pod jarmom SSSR.

Evropa