Region

Đukanović: Odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta među neprijatelje države je antiistorijska

Komentari

Autor: Fonet

21/03/2022

-

14:47

Đukanović: Odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta među neprijatelje države je antiistorijska
Đukanović: Odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta među neprijatelje države je antiistorijska - Copyright AP/ Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta među neprijatelje države Rusije je antiistorijska, kao što je antiistorijski čin napad Rusije na Ukrajinu, ocenio je crnogorski predsednik Milo Đukanović za grčki dnevni list "Kathimerini".

"Biti danas protiv rata koji Rusija vodi protiv nezavisne evropske države Ukrajine, protiv jednog od Rusima najbližih naroda, pitanje je ne samo časti i nacionalnog dostojanstva, nego i zdravog razuma", rekao je Đukanović, preneo je RTCG.

On poručuje da nije Crna Gora nikad bila, niti je neprijatelj Rusije, "već je protiv takvog anticivilizacijskog bespravnog nasilničkog ponašanja".

Na pitanje da li je moguće prelivanje ukrajinske krize na Zapadni Balkan, Đukanović je rekao da "kroz svu istoriju Balkana nije nikada bio problem da se nađe povod za novi rat".

"Pored nerešenih pitanja zaostalih još iz vremena raspada Jugoslavije, plodno tle za destrukciju je i zastoj u evropskoj integraciji celog regiona poslednjih godina. To hrabri i jača retrogradne snage koje ne vide budućnost naših zemalja u Evropskoj uniji", rekao je Đukanović.

"BiH je i dalje nefunkcionalna"

Prema njegovim rečima, BiH je i dalje nefunkcionalna, srpski entitet konstantno preti secesijom, dijalog Beograda i Prištine vrti se u krug, Severna Makedonija i Albanija još nisu otvorile pregovore o pristupanju, a u Crnoj Gori je već pet-šest godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom politička krizu kojoj se ne nazire kraj.

"Protivnici njenog evropskog i evroatlantskog puta u međuvremenu su od opozicije postali deo vlasti, i iznutra podrivaju institucije sistema. Da ironija bude veća, to je urađeno ne samo politikom, tj. nacionalističkim angažmanom Srpske pravoslavne crkve, koja je remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu, nego i uz podršku pojedinih zapadnih partnera koji nisu videli i još dovoljno ne vide destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva", rekao je Đukanović.

On je istakao da se projekat "ruskog sveta" na Balkanu zove "srpski svet", a Crna Gora smatra se njegovim prirodnim delom, navodeći da proruske snage u Srbiji, Crnoj Gori, u Republici Srpskoj organizuju skupove podrške Putinu "i slave 'podvige' ruske vojske".

"Medijska infrastruktura, uz obilatu finansijsku podršku za takvo delovanje, već odavno je postavljena u regionu. Centri su u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i celi region", kazao je Đukanović.

"Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica, ako ne i jedina, koja nije osudila rusku agresiju, i koja se nije pridružila politici sankcija EU, iako je zemlja kandidat. Priča o neutralnosti je priča za malu decu", navodi Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa