Region

Kod 12 osoba u Hrvatskoj potvrđena Q groznica: Simptomi blagi, slični gripu, prenosi se sa životinja na ljude

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

14:12

Kod 12 osoba u Hrvatskoj potvrđena Q groznica: Simptomi blagi, slični gripu, prenosi se sa životinja na ljude
Kod 12 osoba u Hrvatskoj potvrđena Q groznica: Simptomi blagi, slični gripu, prenosi se sa životinja na ljude - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akutno febrilno oboljenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude – Q groznica, potvrđena je dosad kod 12 meštana sela Mavrinci na Grobnišćini kod Rijeke. Reč je o infekciji za koju se očekuju blaži simptomi slični gripu ili kovidu.

Dijana Lakošeljac, epidemiolog primorsko-goranskog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je na konferenciji za novinare da se Q groznica proširila nakon grupiranja obolelih u jednoj ulici i zasad je potvrđeno 12 pozitivnih osoba, a očekuje se da će ih ukupno biti 20-ak.

Rekla je da, budući da je u toku sezona gripa, teško reći ima li istovremeno obolelih i od gripa i od kovida 19, pri čemu simptomi i kod Q groznice mogu biti blaži, slični gripu ili koroni. IZaraženi su, kazala je, bili grupirani u tri tora s ovcama, kozama i kravama i dodaje da sledi veterinarska obrada tih životinja kako bi se utvrdilo da li su zaista pozitivne.

Lakošeljac je naglasila da je za stanovnike važno da pripaze, ne idu uz torove, a ako baš moraju, da stave zaštitnu masku, što više peru ruke i dezinfikuju, kao i obuću. Q groznica, koju najčešće na čoveka prenose ovce, koze ili krave, u petak je bila potvrđena kod devet meštana Mavrinaca.

Prama podacima iz Zavoda, inkubacija traje dve do tri sedmice, a simptomi su visoka temperatura, opšta malaksalost i kašalj, pa se bolest može zameniti s gripom ili koronom. Q groznicu često prati i upala pluća, polovinu zaraženih razvija simptome, a uspešno se leči antibioticima, prenela je Hina.

Komentari (0)

Evropa