Region

Dodik: Spremamo se za veliku izbornu pobedu, očekujemo dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

19:35

Dodik: Spremamo se za veliku izbornu pobedu, očekujemo dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će se izbori raspisati i desiti, kao i da ne treba menjati izborni zakon, jer ne postoji konsenzus za to.

U izjavi medijima posle sednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Dodik je rekao da su neki od njegovih predloga da se isključi mogućnost glasanja putem pošte, da mandat pripada strankama i da Narodna skupština RS-a putem većine bira delegaciju u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, navodi klix.ba.

SNSD se, kaže Dodik, sprema za veliku izbornu pobedu i očekuju više od 50 odsto podrške i dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i najavu promena ustava RS-a u godini nakon izbora.

Takođe, kako je rekao Dodik, odbijena je mogućnost uvođenja elektronskog glasanja jer bi stranci isporučili softver i mogli bi da manipulišu stvarnim rezultatima izbora. Dodik je prvo izrazio saučešće porodici ubijenog načelnika policije u Prijedoru i najavio izmenu propisa kako bi se osigurala i ojačala pozicija policajaca i predvidele rigorozne mere za akcije poput jutrošnje gde je nepoznati počinilac prišao i pucao policajcu u glavu.

Povećanje plata u javnom sektoru i penzija

Najavljeno je i povećanje plata u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja u entitetu.

"Plate u javnom sektoru, javnoj upravi povećavaju se od prvog avgusta za 10 odsto i da se obezbedi od strane vlade zakonodavni i pravni okvir za povećanje penzija od prvog jula za 10 odsto i da parira inflatornim kretanjima", poručio je Dodik.

On je rekao da je inflacija na godišnjem nivou u Republici Srpskoj 6,9 odsto te da je danas stopa pokrivenosti uvoza izvozom na istorijskom maksimumu i iznosi 94 odsto.

"Industrijska prozvodnja je rasla 12,1 odsto i što je veoma važno u februaru smo isplatili neto platu u visini 1.091 KM," istakao je Dodik.

Kako se navodi, u SNSD-u smatraju da bi ove mere zajedno sa ukidanjem akciza za gorivo i PDV-a za robu široke potrošnje trebale da suzbiju inflaciju i stabilizuju životni standard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa