Region

Milanović: Zapad da ponudi Srbiji jasnu perspektivu

Komentari

Autor: Fonet

24/03/2022

-

19:22

Milanović: Zapad da ponudi Srbiji jasnu perspektivu
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Zapad Srbiji treba da ponudi jasnu zapadnu perspektivu i to bi bila prilika koju ne bi smeli da propuste, ali na njima je da odluče, izjavio je danas u Briselu predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je nakon završetka sastanka na vrhu država članica NATO, rekao da je na samitu bilo reči o Zapadnom Balkanu, o Bosni i Hercegovini kao o zemlji koja je ugrožena, zatim o Moldaviji i Gruziji, ali da niko nije pominjao Srbiju i Kosovo, javila je iz Brisela agencija Hina.

"Srbija za nekoliko dana ima izbore i imam utisak da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvata da su Rusiji ipak samo fusnota. Za nas, za NATO i EU to je važno, zato što Srbija pregovara o članstvu u EU", rekao je Milanović. 

On je istakao da je Srbija partner Alijansi "isto kao i BiH" i da je zato važno da "bude stabilna zemlja koja ima jasnu zapadnu perspektivu, da im se to u ovoj situaciji malo jasnije ponudi".

"Pa ako shvate, shvate, a ako ne shvate, ne shvate, ali to je svakako prilika koja se ne sme propustiti i na kraju će odlučiti sami", rekao je Milanović u novinarima nakon NATO samita u Briselu.

"Kosovo da postane zaokružena država"

Milanović je ocenio i da je vreme da četiri članice NATO koje još nisu priznale Kosovo to učine i da "Kosovo treba konačno integrisati, da postane zaokružena država".

On je naveo da je već potpisao odluku o upućivanju 70 hrvatskih vojnika u borbenu grupu u Mađarsku, ali da oni još neće ići tamo.

"Načelno, odluka je potpisana, zasad nije predviđeno da odu u Mađarsku fizički, tu su u Hrvatskoj, komanda funkcioniše. Hrvatska će se postaviti jako oprezno, nemojte se brinuti", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je, kako navodi Hina, rekao da je u svom govoru pomenuo i nedavni pad bespilotne letelice u Zagrebu, ali da neki na samitu za to nisu ni znali.

"Videlo se iz njihovoh pogleda", rekao je rekao je Milanović.

Učesnicima NATO samita u Briselu danas se video porukom obratio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, a njegove poruke Milanović je ocenio kao "emotivne i tužne", rekavši da NATO ne može pomoći u onome što Zelenski želi.

"To je otvorena poruka ključnih aktera NATO. Koliko je to ispravno - o tome će suditi istorija", rekao je predsednik Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa