Region

Milanović: Beograd da odluči da li pripada EU ili Rusiji, nije vreme za iživljavanje nad Srbijom

Komentari

Autor: Jutarnji

02/03/2022

-

15:51

Milanović: Beograd da odluči da li pripada EU ili Rusiji, nije vreme za iživljavanje nad Srbijom
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je vreme da Beograd odluči gde pripada, u Evropskoj uniji ili Rusiji, prenosi Jutarnji.

"Republika Srpska ne može da se izvuće iz BiH jer je 100 kilometara udaljena od Zagreba. Ovo nije vreme za iživljavanje nad Srbijom. Srbiji je mesto na Zapadu. Ne morate osuditi Rusiju, ali da vidimo gde vam je mesto. Ovo je prilika da se pošalje poruka. Zapad BiH maltretira godinama. Njoj se ne pomaže, već odmaže. Evropske diplomate koji tamo dolaze nikako da otkriju šta se tamo događa, to mi razumemo. Bosni i Hercegovini nedostaje status kandidata, njih vuku za nogu", rekao je Milanović.

Zoran Milanović rekao je i da je danas bio spreman da potpiše izjavu da se Ukrajina proglasi zemljom kandidatom za ulaz u Evropsku uniju samo ako se u taj status podignu Bosna i Hercegovina i Kosovo.

"Mislim da im je sada došlo iz pete u glavu. Tražio sam i da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom. To sam napravio iz niza razloga. Da Sarajevo vidi da nismo mi ti koji komadaju BiH, nego da toj zemlji želimo dobro", rekao je Milanović.

"Želim da poručim (članu Predsedništva BiH Miloradu) Dodiku da se Republika Srpska vrati u institucije zajedničke države, da podrži Hrvate u borbi za osnovna prava - dodao je hrvatski predsjednik.

Hrvatski predsednik je rekao i da nije produktivno plašiti ljude sukobom u BiH i na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa