Region

Milanović demantovao Plenkovića: Stepen pripravnosti hrvatske vojske nije podignut zbog Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

13:36

Milanović demantovao Plenkovića: Stepen pripravnosti hrvatske vojske nije podignut zbog Ukrajine
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović demantovao je danas da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini.

Podsećamo, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je sinoć da je Hrvatska vojska podigla nivo borbene gotovosti "s obzirom na aktuelne globalne okolnosti", izvestila je Hrvatska radio-televizija (HRT). Zagreb pažljivo prati zbivanja u svom susedstvu, dodao je.

"Hrvatska vojska je podigla stepen svoje gotovosti od uobičajenog stanja, s obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susedstvu, jugoistoku Evrope. Nikako ne bismo želeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susednih zemalja", poručio je Plenković sinoć posle sednice Predsedništva i Nacionalnog veća Hrvatske demokratske zajednice, čiji je lider.

Međutim, Milanović je danas izjavio da to nije tačno.

U saopštenju kabineta Milanovića napominje se da sadašnje stanje bezbednosti u Hrvatskoj ne zahteva povećanje pripravnosti Oružanih snaga Hrvatske.

"Niti je Vlada Hrvatske predložila, niti je predsednik naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju i napominje da, prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga naređuje predsednik, na predlog Vlade Hrvatske, prenosi Index.

U saopštenju se dodaje da je Milanović u stalnom kontaktu sa vojnim vrhom Oružanih snaga Hrvatske i čelnicima bezbednosno obaveštajnih agencija.

Ističe se i da prema Zakonu o odbrani stanje pripravnosti podrazumeva mobilizacijske, organizacione, bezbednosne i druge i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost Hrvatske, građana i imovine.

Vučić: Nema razloga za podizanje borbene gotovosti Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je danas da nema razloga za podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije, te da ne želi da to radi predstave radi.

"Mi nemamo razlog da podižemo borbenu gotovost. Ne radimo to predstave radi", poručio je on.
Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da prati situaciju u susedstvu, kazao je da je lepo što prati.

"Trebalo je da ga pozovem na otvaranje radova na autoputu. Siguran sam da je radostan zbog toga. Imamo mnogo toga još, posebno sam siguran da će da prati našu prugu od 200 kilometara na sat, oni nemaju ni prugu ni voz za te brzine", naglasio je on.

Komentari (0)

Evropa