Region

Hrvatski predsednik nakon pada drona u Zagrebu traži hitno jačanje PVO: "Ko ima saznanja o istrazi da ćuti"

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

11:50

Hrvatski predsednik nakon pada drona u Zagrebu traži hitno jačanje PVO: "Ko ima saznanja o istrazi da ćuti"
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da su građani sigurni nakon pada letilice prošle sedmice u Zagrebu i zatražio hitno obezbeđivanje sredstava za jačanje sistema protivvazdušne odbrane, jer, kako je naveo, Hrvatska je članica NATO-a, ali o sopstvenoj bezbednosti mora da brine sama.On je pozvao sve koji imaju informacije iz istrage o padu letilice u Zagrebu prošle sedmice da o tome ćute.

Milanović je na konferenciji za novinare rekao da je, nakon brifinga s načelnikom Glavnog štaba i direktorima obaveštajnih agencija i komandantom ratnog vazduhoplovstva, odlučio da se obrati javnosti. On je dodao da je istraga o padu letilice u toku i da, kako je kazao, o detajima tog incidenta ne bi govorio.

"Pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred kratera svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe...", rekao je Milanović.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Podsetio je da je projektil preleteo Mađarsku.

"Ko ima saznanja o istrazi da ćuti o tome"

"Dogodilo se. Isto tako verujemo da se ništa slično neće dogoditi. U kontaktu smo s mađarskom stranom, ali tu se više ne može ništa bitno promeniti. Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj bezbednosti računa vodimo isključivo mi", rekao je Milanović i istakao:

"Zato pod hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sistemi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne bezbednosti nabave odgovarajući sistemi, koji nisu garancija apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema".

Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

 

Incident sa padom letilice je ocenio "opasnim i ružnim".

"Molim sve koji imaju saznanja iz istrage, da o tome ćute”, hrvatski predsednik i istakao da je havnost u Hrvatsko sigurna.

Na pitanje da li se radi o aviobombi, Milanović je rekao da je to pitanje za ministra odbrane Maria Banožića.

"Takvih eksperata koje sam video poslednjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse", rekao je Milanović.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

Precizirao je da je bomba teoretsko pitanje i stvar istrage.

"Ne mogu sa sigurnošću da kažem ni da li je ta letilica doletela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Verovatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje", upozorio je Milanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa