Region

Letelica u Zagrebu izvučena, ključna pitanja nerešena - po jednoj teoriji bomba od 120 kg eksplodirala je ispod zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji, Tanjug

13/03/2022

-

21:13

Letelica u Zagrebu izvučena, ključna pitanja nerešena - po jednoj teoriji bomba od 120 kg eksplodirala je ispod zemlje
Letelica u Zagrebu izvučena, ključna pitanja nerešena - po jednoj teoriji bomba od 120 kg eksplodirala je ispod zemlje - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Iako je najveći deo bespilotne vojne letilice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila kod Studentskog doma na Savi u Zagrebu jutros izvučen i dalje  su ostala otvorena ključna pitanja - kome je letelica pripadala i kako je uspela da se sat vremena neometano  kreće kroz vazdušni prostor NATO država. 

Miniistar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je danas da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i delovi avio-bombe koji, kako je naveo, ''govore da nije reč o izviđačkoj letelici''. 

Istovremeno, HRT je, pozivajući se na neimenovani visoko pozicionirani izvor iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH) preneo tvrdnje da je bomba, koja je pronađena u bespilotnoj letilici koja se srušila u Zagrebu, teška do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

 

 

"Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letilici težine do 120 kilograma. Ali, kako je letilica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posledice bi bile katastrofalne", izvestio je HRT.

Ipak, vojni stručnjak Robert Barić je za HRT naveo da sumnja u ove navode.

"To je ipak 120 kilograma eksploziva, da je to eksplodiralo, sumnjam da bismo imali bilo kakve ostatke bilo čega i po meni se radi o eksploziji sistema za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere pre nego što se letelica spusti", rekao je Barić.

Iako je istraga i dalje u toku, pilot Hrvatskog ratnog vazduholovstva, pukovnik u penziji Ivan Selak rekao je da je skoro siguran da nisu pronađeni fragmenti avio-bombe jer da je, kako je rekao, "unutra bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma".

Stanari prvog paviljona u Studentskom domu "Stjepan Radić" vratili su se u svoje sobe popodne.  Njima su juče oko podneva policajci iznenada pokucali na vrata i zamolili ih da ponesu najneophodnije stvari i napuste zgradu. 

Ministar Banović: Istraga će potrajati

"Imamo i neke informacije koje bi mogle da dovedu do dileme na kojoj lokaciji je letelica došla u Hrvatsku, a imamo i elemente koji bi mogli da ukažu da bi to moglo biti i sa ruske i ukrajinske strane. Istraga će potrajati", hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

Kako je dodao, najvažnije je što je područje sada bezbedno.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

"Na samom početku radova juče smo uočili elemente bombe. To smo primetili kroz boju i miris. Komandir kriminalističke policije je bio upućen kao i ja, a cela istraga je bila pod nadzorom. Što dalje idemo u istragu, stvari će biti jasnije", rekao je Banožić.

Dodao je da će analiza utvrditi kada je bomba trebalo da reaguje.

"Kada saznamo vrstu bombe, stvari će biti jasnije. Propusti koji su se desili iu Rumuniji iu Mađarskoj će takođe biti istraženi i odgovori će se tražiti. Razgovarano je sa njihovim ministrima i oni rade istragu", rekao je, prenosi Jutarnji.

Kako je dodao crna kutija ima oštećenja, ali veruje da će biti moguće izvući podatke.

"U kontaktu smo sa svim saveznicima, uključujući i Amerikance. Prvo jutro bilo je raznih teorija, a ovi „stručnjaci“, po mom mišljenju, samo su uznemirili javnost. Ponavljam, nismo zadovoljni kako su reagovale susedne zemlje, zaključio je ministar.

Komentari (0)

Evropa