Evropa

Hrvatski ministar odbrane o padu drona: Otkriveni tragovi eksploziva, letelica nije bila izviđačkog tipa

Komentari

Autor: Index / Tanjug

13/03/2022

-

13:03

Hrvatski ministar odbrane o padu drona: Otkriveni tragovi eksploziva, letelica nije bila izviđačkog tipa
Hrvatski ministar odbrane o padu drona: Otkriveni tragovi eksploziva, letelica nije bila izviđačkog tipa - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

U ostacima letelice koja se u četvrtak uveče srušila u širem centru Zagreba pronađeni su ostaci aviobombe koja se koristila na letelicama sovjetske proizvodnje, izjavio je danas ministar obrane Mario Banožić. On je rekao da se zbog mogućnosti da letelica sadrži eksploziv moralo pristupiti vrlo pažljivom vađenju drona. On očekuje da će crna kutija dati korisne podatake i da će moći da se rekonstruiše njen let.

"Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letelica izviđačkog tipa. Na ovoj letelici smo našli delove aviobombe. Aviobomba je sovjetske proizvodnje i ona je odvežena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i za koje svrhe. Zasad možemo samo reći da je aviobomba koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje”, rekao je Banožić.

On je potvrdio da je bomba eksplodirala, ali je dodao da se još ne zna kada.

"To će se sada točno utvrditi kada je imala reakciju. Verujem da ćemo i po oštećenjima uspeti da utvrdimo čija je letelica. Crna kutija je oštećena, ali verujemo da ćemo uspeti nešto iz nje da izvučemo", rekao je hrvatski ministar odbrane. 

Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

 

On je dodao da će sa saveznicima sprovesti detaljnu analizu što se sve događalo i poručio da je jasno da hrvatske vlasti nisu zadovoljne reakcijom zemalja koje su puno pre videle objekat i koje su ga mogle uočiti, ali koje nisu reagovale.

Trup letelice izvučen je jutros oko 9:45 iz kratera na livadi na koju se vojni dron sovjetske proizvodnje srušio u četvrtak uveče. Još nema službene potvrde da li je letelica izvučena u celosti, a na terenu su vojska, policija i vatrogasci. 

Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

 

Uviđaj na mestu pada letelice traje od juče, a zbog izvlačenja su i danas evakuisani studenti iz 1. paviljona studentskog doma, koji je najbliži mestu pada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa