Evropa

Predsednik Poljske: Upotreba hemijskog oružja od strane Rusije bi mogla da podstakne intervenciju NATO-a

Komentari

Autor: BBC / Tanjug

13/03/2022

-

11:24

Predsednik Poljske: Upotreba hemijskog oružja od strane Rusije bi mogla da podstakne intervenciju NATO-a
Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Upotreba hemijskog oružja mogla bi da podstakne intervenciju NATO, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda za BBC. On je rekao da bi upotreba hemijskog oružja od strane Rusije u Ukrajini mogla da podstakne NATO da preispita svoju odluku da se vojno ne meša u sukob.

Na pitanje novinarke BBC Sofi Ravort, da li veruje da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema da upotrebi hemijsko oružje, on je odgovorio da se dešava nešto što svet nije video u ovim razmerama od Drugog svetskog rata.

"Ako me pitate da li Putin može da koristi hemijsko oružje, mislim da Putin sada može da upotrebi bilo šta, posebno kada je u ovako teškoj situaciji. Politički, on je već izgubio ovaj rat, a vojno ga ne dobija", rekao je Duda.

Na pitanje da li bi takva upotreba mogla da podstakne intervenciju NATO-a, on je rekao da bi se to moglo desiti, ali da se svi nadaju da se on to neće usuditi.

"Ali... ako koristi oružje za masovno uništenje, ovo bi promenilo igru u celoj stvari. Sigurno bi NATO morao da sedne za sto i oni će zaista morati ozbiljno da razmišljaju šta da rade, jer tada to počinje da bude opasno, ne samo za Evropu, već za ceo svet", poručio je poljski predsednik.

 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Младен Поповић

13.03.2022 13:56

Употреба сладоледа, у зимском периоду, би могла подстаћи војну интервенцију

Evropa