Region

Nađena crna kutija drona koji je pao u Zagrebu: Sumnja se da je letelica nosila eksploziv, oglasio se i NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2022

-

21:20

Nađena crna kutija drona koji je pao u Zagrebu: Sumnja se da je letelica nosila eksploziv, oglasio se i NATO
Nađena crna kutija drona koji je pao u Zagrebu: Sumnja se da je letelica nosila eksploziv, oglasio se i NATO - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik odeljenja Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je poslepodne iz olupine bespilotne letelice izvučena crna kutija koja je delimično oštećena, dodavši da i deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letelica nosila eksplozivnu napravu.

"Pristupili smo uviđajnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo radili operaciju oka. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čiji su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još u trupu letelice. Najbitnije, izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, takozvane crne kutije u kojoj je deo podataka a sve će se saznati iz nje na osnovu veštačenja", rekao je Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje delimična manja oštećenja. Crna kutija bi, kaže, trebala da da podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao kako za sada ne može reći ko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija. 

"Nakon veštačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke", rekao je.

"Pretpostavljamo da je letelica nosila eksplozivnu napravu"

Kako Index.hr prenosi, Kovačević je ukazao i na to da se sumnja da je u letelici bio i eksploziv.

"Današnjim razgovorom možemo da pretpostavimo da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smeru ide, sve ćemo to tek da utvrdimo", naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv se ne koristi pa je zbog toga, po svemu sudeći, letelica bila s drugom namenom, a ne obavještajnom kako se do sada mislilo. 

"Georadar je danas napravio snimak i kroz njega ćemo dobiti konačne podatke", rekao je. 

S čitanjem kutije baviće se, kaže, vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, uključiće se i stručnjaci s Fakulteta mašinstva, naučnici, a nije isključena saradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

"Za sada smo sami na terenu. Tu je Okružno tužilaštvo, ovlašteni inspektori Ministarstva obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije ", rekao je Kovačević.

Stoltenberg: Radićemo sa Hrvatskom o rasvetljavanju slučaja drona

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu.

"Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovičem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

 

''Složili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji i da zajednički radimo na utvrđivanju činjenica'', poručio je Stoltenberg.

Plenković je ranije zatražio od Stoltenberga da NATO sprovede istragu o letu i padu drona na teritoriju Hrvatske.

"Obavestio sam Stoltenberga o padu drona u Zagrebu i o aktivnostima nadležnih hrvatskih službi. Zatražio sam da NATO utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu", napisao je hrvatski premijer na Tviteru i najavio da će Zagreb intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se u budućnosti sprečile ovakvi incidenti. Bespilotna letelica tipa TU-141 sovjetske proizvodnje lansirana je iz Ukrajine i preko vazdušnog prostora Rumunije i Mađarske stigla do Zagreba gde se srušila u četvrtak uveče pričinivši materijalnu štetu, ali bez ljudskih žrtava.

Isti dron Tupoljev Tu-141 srušio se pre dva dana u Ukrajini

Pre nekoliko dana isti dron Tupoljev Tu-141, koji se srušio u Zagrebu, pao je i u Ukrajini, piše danas "Jutarnji list", povodom incidenta od pre dva dana kada je jedna bespilotna letelica iznenada pala u Zagrebu i uplašila stanovnike jednog dela Zagreba.  Zapravo, "Jutarnji" piše da je reč o istom tipu letelice, tačnije nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekoliko posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini i koje su ukrajinske vazdušne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk, revitalizovale kako bi mogli da ih koriste u sukobu sa proruskim snagama. 

Da se radi upravo o ovoj letelici prvi je objavio portal "Vor zon", čiji je analitičar Tajler Rogovej do tog zakljucka došao analizirajuci vizualne dokaze.

"Nakon pomnog ispitivanja dokaza, čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu Tu141, koji se zasigurno pokvario i prešao preko cele Mađarske ili delova susednih zemalja te u Hrvatsku došao iz Ukrajine", prenosi portal reči Rogoveja. Let od ukrajinske granice do Zagreba dug je oko 560 kilometara. Objavljeno je da je Ukrajina poslednjih dana, nakon ruske invazije, puštala u rad brze bespilotne letelice iz sovjetskog doba. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141. "Vor zon" navodi i da ovo nije prvi gubitak letelice Tu-141 u ratu. Još jedna je pala u Ukrajini pre samo nekoliko dana. 

 

Milanović: Nije vreme za traženje krivca, da se ne ponovi ovako nešto

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da za ovaj slučaj krivica nije samo na NATO-u već i na članicama iznad kojih je dron leteo, ali i da sada, kako je naveo, nije vreme za upiranje prstom u krivce, već za izvlačenje pouke da se to više ne ponovi.

"Ne može se tražiti krivca samo u NATO, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letelica prošla bez njihove reakcije. Ali nije vreme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog dogadaja izvučemo pouku i da se to više ne ponovi", navode iz kabineta predsjednika Hrvatske.

On je takođe upitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede skoro jedan sat na teritoriji članice NATO, a da to nitko ne vidi. Istakao je i da je taj događaj stvar zajedničke komande NATO u Španiji, koja bi sve podatke trebalo da ima u najkraćem mogućem vremenu i da reaguje.

Komentari (0)

Evropa