Region

"Gas iz Turske i Grčke": Premijeri zemalja u regionu razgovarali o prevazilaženju energetske ugroženosti Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

17:33

"Gas iz Turske i Grčke": Premijeri zemalja u regionu razgovarali o prevazilaženju energetske ugroženosti Balkana
"Gas iz Turske i Grčke": Premijeri zemalja u regionu razgovarali o prevazilaženju energetske ugroženosti Balkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijeri Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije i Crne Gore razgovarali su danas na sastanku u Sofiji o prevazilaženju energetske ugroženosti regiona, budućem snabdevanju hranom, kao i koordinisanoj strategiji za postupanje sa izbeglicama iz Ukrajine.

"Balkan treba da bude simbol koordinisanog regiona, drugačijeg od onoga što je bio, i da se suoči sa novom realnošću koju je donela ruska invazija na Ukrajinu", konstatovali su premijeri zemalja regiona, članica NATO, prenosi Telma.

Kada je reč o prevazilaženju energetske ugroženosti regiona, premijeri su konstatovali da snabdevanje tečnim prirodnim gasom iz Turske i Grčke, alternativno korišćenje postojećih gasovoda preokretanjem toka gasa sa juga, kroz Tursku, i izgradnja transportnih koridora u regionu, važni su ne samo za povezivanje, već i za vojnu mobilnost.

Bugarski premijer Kiril Petkov pojasnio je da je razgovarano o dva glavna koridora, Koridoru broj 8, koji će povezivati Podgoricu - Drač - Skoplje - Sofiju - Dimitrovgrad - Varnu, kao i o koridoru koji će prolaziti kroz Aleksandrupolis - Burgas - Varnu - Konstancu, prenosi Novinite.

Premijeri zemalja članica NATO u jugoistočnoj Evropi razgovarali su o izbegličkoj krizi, snabdevanju žitom, suncokretovim uljem i gorivom i posleratnoj obnovi Ukrajine, a u fokusu sastanka je takođe bilo iskorenjivanje korupcije.

"Ovo je za nas novi početak, koji će nam dati priliku da počnemo pravi rad na onome što je zaista važno, da manje pričamo, a više da radimo zajedno," poručio je predsednik vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Crnogorski premijer je rekao da će razgovori pomoći zemljama Zapadnog Balkana da "deluju zajedno na pametan način".

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da su kao saveznici u NATO, poslali još jednu snažnu poruku solidarnosti Ukrajini, kao i buduću koordinaciju i povećanu komunikaciju između četiri zemlje u regionu.

Rumunski premijer Nikolae Čuka istakao je da su svi svesni, kako je rekao, štetnog uticaja Rusije u regionu.

"Zbog toga su četiri premijera odlučila da odgovore jačanjem otpornosti u regionu, što uključuje suzbijanje lažnih vesti, povećanje energetske nezavisnosti i veću međusobnu saradnju," poručio je rumunski premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa