Region

Kučan: U Briselu znaju ko je autor non-pejpera o prekrajanju granica

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

11/06/2021

-

09:01

Kučan: U Briselu znaju ko je autor non-pejpera o prekrajanju granica
Kučan: U Briselu znaju ko je autor non-pejpera o prekrajanju granica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Očito postoji non-pejper (non-paper) o promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega, kaže Milan Kučan, prvi predsednik samostalne Slovenije.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da predsednik Slovenije Borut Pahor poriče da ima veze sa tim, da je njegov stav jasan da nema nikakve diskusije o promeni granica.

"Isto tako, to negira predsednik naše vlade, a očito takav non-pejper postoji. Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose", ističe Kučan.

On je naveo da više nije uključen u te diskusije i procese i dodao da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

"To je meni rekao u jednom razgovoru tadašnji predsednik Saveta Evrope Van Rompuj (Herman, Van Rompuy) da, pre svega, treba osposobiti Srbiju i učlaniti je u EU, jer bi time ona kao regionalna sila preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana. Ja sam mu tada rekao: 'Znate, predsedniče, kada se na Balkanu govori o regionalnim silama - onda ste na pragu rata'. Kad pogledam danas, tačno je deset godina otkako je taj moj izveštaj bio pripremljen, problemi u Bosni i Hercegovini su ostali isti. Zbog toga su oni, naravno, sve oštriji, sve više vode sukobu, a ne rešavanju", kazao je Kučan.

Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

"Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir", rekao je Kučan za RSE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa