Region

Obilne padavine u Herceg Novom, za kratko vreme palo do 170 litara kiše po metru kvadratnom

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug, RTHN.me, jadrannovi.me

31/03/2022

-

14:27

Obilne padavine u Herceg Novom, za kratko vreme palo do 170 litara kiše po metru kvadratnom
Obilne padavine u Herceg Novom, za kratko vreme palo do 170 litara kiše po metru kvadratnom - Copyright Radio televizija Herceg Novi

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme koje je najvljeno od juče pa sve do kraja nedelje već je ozbiljno zahvatilo Crnu Goru. To potvrđuje i podatak da je u Herceg Novom od srede uveče do osam časova jutros palo oko 170 litara kiše na metar kvadratni, koja je prouzrokovala izlivanje vode iz kanala i potoka na javne površine, prenosi RTHN.me.

Najkritičnije je u Meljinama kod kružnog toka, zbog čega je bio i zatvoren sabraćaj koji je bio preusmeren. Poplavljene su i neke podrumske prostorije iz kojih su pripadnici Službe zaštite i spasavanja opštine Herceg Novi izbacili pumpama vodu.

Radio televizija Herceg Novi

 

Komandir smene Službe zaštite i spasavanja Vidak Vuković rekao je za RTV Herceg Novi da u Meljinama preti opasnost da se izlije potok Nemila. Došlo je i do izlivanja reke Sutorine u delu kod kuća Ćeprnića i Rotkovića.

"Pomažemo građanima, a pomogli smo da se saniraju prostorije u privrednom objektu Štil na Toploj. Srećna okolnost je da su radnici sa mašinama Briva pomogli da ne dođe do većih posledica. Takođe je ekipa spasilaca dežurna u Zelnici i prati tok Opačice", rekao je on, a prenosi portal jadrannovi.me.

Kako su za crnogorski RTHN kazali iz Komunalne policije sinoć je usled velikih padavina došlo do spiranja nasipa gde se izvode radovi nedaleko od bolnice pa je zbog toga tokom noći saobraćaj bio preusmeren ulicom Braće Pedišića. Sve je profunkcionisalo, kažu jutors u 6.30 sati. Zabeležen je i manji odron na putu Meljine-Sitnica, kod Toriona. 

Crnogorski mediji navode ida raste nivo reke Sutorine pa su ugrožena plovila meštana, a usled obilnih padavina vodostaj Opačice je povišen, ali i dalje je na nivou korita.

MUP Crne Gore upozorio na vremenske neprilike

Da se nevreme u Crnoj Gori očekivalo i da svi treba da budu u pripravnosti, potvrđuje i jučerašnja vest gde je crnogorski MUP upravo upozorio građane na nestabilne vremenske prilike koje se očekuju u narednim danima, a koje će pratiti obilne padavine i snažan vetar, ponegde i sneg. MUP je pozvao građane da se blagovremeno priprema kako bi, kako se navodi, efikasno delovali, jer se očekuju smetnje u odvijanju i drumskog i pomorskog saobraćaja, kao i u elektroenergetskom sistemu.

Dodaje se da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Radio televizija Herceg Novi

 

Nevreme se očekuje, navode iz MUP-a, i tokom predstojećeg i narednog vikenda, a osim jake kiše, sa južnim vetrom, posebno na severu i duž obale, gde će povremeno imati i olujni krakter, topiće se sneg na planinama i nižim predelima. Za vikend se, navodi se, očekuje pad temperature, pa će u planinskim predlima kiša preći u sneg.

Posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje se u širem regionu Orjena i Boke, planinskom zaleđu Jadrana prema Lovćenu-Cetinje, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašin-Danilovgrad -Nikšić, preneli su podgorički mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa