Društvo

Oblačno sa kišom, ali do 20 stepeni - zašto meteorolozi upozoravaju da nam slede "burni atmosferski procesi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

08:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ciklon, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska koji je sinoć stigao do naše zemlje, sa sobom nosi i pesak iz Sahare. Već juče smo primetili depoziciju ovih sitnih čestica prašine na površinama, a najveću koncentraciju peska u atmosferi imaćemo danas i sutra, rekla je kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Zbog kiše koja se očekuje danas i narednih dana doći će do spiranja velike količine ovih čestica iz atmosfere, što će smanjiti zagađenje vazduha, ali će zato kiša biti "prljava", odnosno žute boje", kaže Gojković.

Navodi da će i danas će iznad naše zemlje duvati južni vetar koji donosi toplu vazdušnu masu. Ovaj vetar će biti umeren i pojačan, a povremeno će u brdsko - planinskim predelima duvati i olujnom jačinom. 

"Ovog jutra toplo je bilo u celoj Srbiji, temperatura je mestimično dostizala i 14 stepeni Celzijusa. Maksimalna dnevna je ipak u padu, u centralnim predelima očekuje se do 20, dok će u Vojvodini, južnoj i istočnoj Srbiji biti do 17 stepeni. Vetar u kombinaciji sa kišom uzrokuje da subjektivni osećaj bude kao da je ipak hladnije od izmerenih vrednosti", kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Što se vremenskih prilika tiče, oblačno, tmurno i kišovito vreme obeležiće današnji dan. Kiša će padati mestimično i povremeno, slabim i umerenim intenzitetom, a mogući su i pljuskovi.

Goković kaže da slično vreme ćemo imati sve do kraja nedelje, ali uz dodatni pad temperature. Vetar će sutra u Vojvodini početi da duva iz pravca zapada i severozapada, što nam donosi hladnu vazdušnu masu. 

"Mešanje tople i hladne vazdušne mase uzrokovaće burne atmosferske procese, te ćemo mestimično imati i grmljavinske nepogode. Zahlađenje koje nam ova hladna vazdušna masa donosi najviše ćemo osetiti u nedelju, kada će temperatura ponovo biti ispod 10 stepeni Celzijusa, zato nemojte još sklanjati kapute i zimsku garderobu jer je pred nama još nekoliko hladnih dana", kaže Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija