Društvo

Drastična promena vremena od četvrtka, za vikend pad temperature i novi talas saharskog peska

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2022

-

23:04

Drastična promena vremena od četvrtka, za vikend pad temperature i novi talas saharskog peska
Drastična promena vremena od četvrtka, za vikend pad temperature i novi talas saharskog peska - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Još danas i sutra uživaćemo u pravim prolećnim danima, ali nam već od četvrtka stiže pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima. Takođe, ponovo su izvesne i čestice peska iz Sahare koje su već sredinom marta sve zabrinule, kažu meteorolozi i dodaju da za vikend i početak naredne nedelje prognoziraju i zahlađenje.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da već od srede stiže naoblačenje koje će najaviti hladnije dane, ali nagoveštava, da ni tada temperatura neće padati.

"U sredu se nad Đenovskim zalivom očekuje formiranje ciklona, a on će Srbiji doneti povećanje oblačnosti. Krajem dana i tokom večeri u zapadnim i u severnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom. Kako se očekuje jugozapadno strujanje, biće i dalje relativno toplo. Maksimalna temperatura u sredu biće od 18 do 22 stepena Celzijusa, u Beogradu do 20", kaže Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Ovo potvrđuje i meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković koja takođe kaže da nam naoblačenje stiže već u sredu popodne.

"U sredu dolazi do povećanja oblačnosti, ali i blagog zahlađenja, međutim suvo ostaje sve do poslepodnevnih sati kada će sa jugozapada stići kišonosni oblaci", kaže Gojković.

S druge strane, Đurić objašnjava da nas od srede uveče, pa sve do subote očekuju snažna visinska južna strujanja, sa severa Afrike i iz oblasti Sahare.Do našeg područja preko Mediterana, kaže, stići će velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

"Reč je o potpunoj prirodnoj i bezopasnoj pojavi, koja je najviše vidljiva na vozilima, a slična situacija dogodila se i pre dve nedelje, tako da je od tada pesak i dalje vidljiv na mnogim neopranim vozilima i površinama", kaže Đurić.

Ovo potvrđuje i meteorolog Ivan Risitić koji kaže da ovog puta saharske padavine neće biti tako obimne kao što su bile sredinom marta.

"Narednih dana bićemo u jakom jugozapadnom strujanju koje po visini donosi vazduh iz severne Afrike tako da prve kiše koje padnu mogu biti malo prljavije, ali ne u obimu u kom su bile u martu", kaže Ristić.

Inače, Đurić kaže da se snažan uticaj ciklona očekuje tokom subote, a to znači da će tada biti oblačno sa kišom, na jugu i na istoku sa pljuskovima i grmljavinom.

"Jak vetar južnih smerova koji će duvati tokom četvrtka i petka, u subotu će po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni, a očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa. Hladni front stići će u subotu prvo do severnih i zapadnih predela Srbije, dok će do juga i istoka Srbije stiće tek uveče, pa će u tim predelima i dalje duvati jugozapadni vetar", kaže Đurić i navodi da će ovaj hladniji front podeliti Srbiju na dva dela, pa će maksimalna temperatura biti od sedam stepeni Celzijusa na severozapadu do 17 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije.

Hladan vikend pred nama

Đurić navodi da će u nedelju i ponedeljak, zbog ciklona i dalje biti oblačno i veoma hladno za početak aprila, a na planinama najavljuje i moguć sneg.

"Biće kiše poremeno, u brdsko-planinskim predelima i snega, a uslova za susnežicu i koju pahulju biće ponegde i u nižim predelima. Na planinama se očekuje formiranje snežnog pokrivača i palo bi 10 do 20 centimetara snega, a u nižim predelima i ako dođe do formiranja, biće svega jedan do tri centimetara i to u noćnim i jutarnjim satima, ali bi se sneg brzo i topio", kaže Đurić, ali navodi da se već od urotkra očekuje stabilizacija vremena i sunčani dani.

"Kako ćemo od utorka biti pod uticajem ciklona iz centralne Evrope, očekuju se južna strujanja i osetniji porast temperatura na normalne vrednosti za početak aprila i one će biti preko 15 stepeni Celzijusa", kaže Đurić.

 

Komentari (0)

Srbija