Društvo

Ovog vikenda pomeranje sata i pravo prolećno vreme - temperatura do 20 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2022

-

07:57

Ovog vikenda pomeranje sata i pravo prolećno vreme - temperatura do 20 stepeni Celzijusa
Saobraćaj u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U noći između subote i nedelje počinje letnje računanje vremena što znači da pomeramo sat sa dva na tri sata ujutru. Pored pomeranja kazaljki, ovaj vikend nam donosi i sunčano i toplo vreme, sa temperaturom oko 20 stepeni Celzijusa što znači da će biti iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, kažu meteorolozi.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da je pred nama topao i sunčan vikend. Kako objašnjava, severoistočno strujanje koje nam je juče donelo blagi pad temperature, danas prestaje. Vetar je kako na visini, tako i u prizemlju u slabljenju, što omogućava zagrevanje prizemnog sloja atmosfere i porast temperature.

"Subota će biti vedra, sunčana i topla, maksimalna temperatura kretaće se oko 20 stepeni, ponegde će biti i malo toplije, a u nedelju možemo očekivati i do 23 stepena Celzijusa. Ove vrednosti su iznad prosečnih i spadaju u domen ekstremno iznad proseka. Podsetimo da je prosečna temperatura za kraj marta oko 17 stepeni", kaže Gojković. 

Lepo vreme tokom dana, kaže ona, nastavlja se i u nedelju kada tek u večernjim satima dolazi do naoblačenja, ali dodaje zahlađenja neće biti.

"U nedelju uveče dolazi do promene pravca vetra na južni, što će našoj zemlji doneti nešto vlažniji Mediteranski vazduh, te na krajnjem jugu u jugozapadu možemo očekivati i povećanje oblačnosti. Ponegde će biti slabe sipeće kiše, ali nam južni vetar donosi i topliju vazdušnu masu, tako dan temperatura i u narednoj nedelji ostaje iznad proseka.

Sunčan vikend najavljuje i metorolog Đorđe Đurić koji kaže da osim svežeg jutra za oba dana možemo da uživemo u pravim prolećnim danima.

"Vikend pred nama biće bez oblaka, uz potpuno vedro i stabilno vreme. Jutro će biti sveže, u dolinama i kotlinama sa maglom, a ponegde još može biti i slabog mraza, uglavnom pri tlu. Tokom dana relativno toplo za ovo doba godine", napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu. 

Sledeća nedelja oblačna, ali topla

Meteorolozi za početak naredne nedelje najavljuju i dalje lepo vreme, ali dodaju da tako neće biti tokom svih sedam dana. Gojković kaže da nas još jedna promena očekuje naredne nedelje, a to je pad vazdušnog pritiska i nešto hladniji dani.

"Anticiklon koji je iznad Evrope stvorio "bloking" situaciju i onemogućavao prodor ciklona i kišonosnih oblaka dublje u kontinent postepeno slabi. Ovo će uzrokovati da intenzivan ciklon stigne sve do Baltičkih zemalja, a svojim hladnim frontom i do Mediterana. Zbog mešanja tople i hladne vazdušne mase iznad Mediterana se formiraju oblaci koji kasnije, pod uticajem južnog vetra, stižu do naše zemlje. U utorak će biti malo do umereno oblačno, a već od srede dolazi do povećanja oblačnosti", kaže Gojković. 

Navodi da prema trenutnim prognostičkim modelima, kišonosni oblaci zahvataju Srbiju u drugoj polovini naredne nedelje, koa i da će se tu zadržati nekoliko dana. 

"Iako će biti oblačno i kišovito neće biti osetnijeg zahlađenja, jer će vetar iz pravca juga i jugozapada stalno donositi topao vazduh" kaže Gojković.

Đurić navodi će naredni vikend biti dosta hladniji od ovog, ali da nam nakon toga sledi stabilizacija vremena.

"Kišu i pljuskove sa grmljavinom očekujemo u petak. I tokom četvrtka i tokom petka, iako nešto svežije, biće umereno toplo, uz maksimalne temperature od 15 do 20 stepeni Celzijusa. Potom se očekuje prodor hladnog fronta, pa se narednog vikenda očekuje promenljivo oblačno i svežije za oko pet stepeni Celzijusa. Prema trenutnim prognozama nakon sledećeg vikenda usledila bi stabilizacija vremena i vreme bi bilo sunčano i pravo prolećno", kaže Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija