Društvo

Prolećnih 19 stepeni danas u Srbiji, ali ipak svežije nego juče - kakav nam vikend sledi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

07:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kretanje sistema visokog i niskog vazdušnog pritiska pod uticajem visinskih vetrova diktira vremenske prilike. Iako se Srbije i veći deo Evrope nalaze pod uticajem anticiklona, koji se trenutno nalazi iznad Velike Britanije, ipak postoji promena u vetrovima i kretanju vazdušnih masa, što nam danas donosi malo svežije vreme, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Iznad naše zemlje danas će, na visini, duvati severni i severoistočni vetar koji nam donosi nešto hladniju vazdušnu masu. Temperatura je u jutarnjim satima bila iznad nula, najtoplije je bilo u Timočkoj krajini, gde je zabeleženo i do 12 stepeni Celzijusa. Maksimalna temperatura danas kretaće se oko 19 stepeni, što je za nekoliko stepeni svežije nego juče", kaže Gojković. 

Dodaje da iako je vetar na visini severoistočnog pravca, u prizemlju će danas duvati severni i severozapadni, koji će samo u Timočkoj krajini povremeno biti i jak.

Za vikend, Gojković najavulje nešto toplije vreme, a za nedelju kaže da se očekuje da će biti najtoplija u protekloj sedmici.

"Već u subotu dolazi do slabljenja vetra, kako na visini, tako i u prizemlju. To će omogućiti postepeno zagrevanje vazduha, te nas u nedelju očekuje najtopliji dan ove nedelje. Maksimalna dnevna dostizaće i 23 stepeni Celzijusa, a u celoj Srbiji temperatura će biti oko 20. U poslepodnevnim satima doći će do prolaznog naoblačenja na krajnjem jugu i jugozapadu Srbije, a intenzivnija promena vremena prognozira se za drugu polovinu naredne nedelje", kaže Gojković i savetuje da do tada maksimalno iskoristite prijatno tople i sunčane dane, jer je, kaže, proleće promenljivo doba godine pa su moguće česte smene sunčanih i kišnih perioda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija