Društvo

U Srbiji od danas otopljenje: Sunce i 16 stepeni, od sredine sedmice natprosečne temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2022

-

07:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji danas možemo osetiti otopljenje, te će u pojedinim delovima zemlje maksimalna dnevna temperatura biti 16 stepeni Celzijusa. Severni vetar i danas duva umerenim intenzitetom, a na planinama južne Srbije mogući su i nešto jači udari vetra. Severno strujanje imaćemo i narednih dana, ali će ono biti nešto slabijeg intenziteta.

Kako navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković, sinoptička situacija iznad Evrope je trenutno takva da intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska sprečava prodor kišonosnih oblaka dublje u kontinent, što uslovljava da vreme u većem delu Evrope bude vedro i sunčano.

"Ovo omogućava da sunčevi zraci zagrevaju tlo, koje kasnije zagreva prizemni sloj atmosfere i dovodi do porasta temperature vazduha. Tako smo već u ranim jutarnjim satima imali blago otopljenje u odnosu na jučerašnje vrednosti, te je ovog jutra izmereno oko nula stepeni u većini mesta", navela je Gojković.

Tokom dana otopljenje će se najviše osetiti na severu Srbije, gde će živa u termometru na kratko prelaziti 16 stepeni, međutim u centralnim i južnim predelima ostaje svežije, sa temperaturom oko 13 stepeni.

Od sredine nedelje natprosečne temperature

Sredinom nedelje dolazi do priliva toplije vazdušne mase, što u kombinaciji sa vedrim vremenom uzrokuje da temperatura ovog puta bude iznad prosečnih vrednosti.  Minimalna temperatura kretaće se oko petog podeljka, a tokom dana biće i do 20 stepeni.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Stabilno i toplo vreme uglavnom pogoduje hroničnim bolesnicima, osim osobama sa varirajućim krvnim pritiskom, a oprez se preporučuje i astmatičarima jer će zbog niske vlažnosti vazduha koncentracije prašine, zagađujućih materija i alergena u vazduhu biti povećana, dodaje Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija