Društvo

Proleće počelo danas u 16.33: Prvi dan sunčan, ali hladan - kada će u Srbiju stići i prolećne temperature

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

20/03/2022

-

08:41

Proleće počelo danas u 16.33: Prvi dan sunčan, ali hladan - kada će u Srbiju stići i prolećne temperature
Proleće počelo danas u 16.33: Prvi dan sunčan, ali hladan - kada će u Srbiju stići i prolećne temperature - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Proleće je počelo danas u 16 sati i 33 minuta. Prvi dan sunčan, ali i hladan za ovo doba godine. Proleće traje do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 40 minuta.

Prvog prolečnog dana, u Srbiji je, nakon jutarnjeg mraza, bilo pretežno sunčano sa dnevnom temperaturom malo ispod proseka za ovo doba godine, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duva slab i umeren, kratkotrajno i jak, pre podne jugoisočni, vetar, posle podne istočni i severoistočni. Jutarnja temperatura od - 8 do - 1, a najviša dnevna od 7 do 10 stepeni.

U Beogradu ujutru slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano sa dnevnom temperaturom malo ispod proseka za ovo doba godine. Vetar slab i umeren, kratkotrajno i jak, pre podne jugoistočni, posle podne istočni i severoistočni. Jutarnja temperatura od -3 do -1, a najviša dnevna oko 10 stepeni.

Prema izgledima vremena do 27. marta, u većini mesta narednih dana očekuje se slab i umeren prizemni mraz, a do utorka i slab mraz na 2 m visine. Tokom dana pretežno sunčano i toplije, od srede sa dnevnim temperaturama oko proseka za ovaj period godine. Samo se u utorak na jugu i istoku zemlje očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa slabom kišom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Šta nas, međutim očekuje tokom naredne nedelje i kada će temperature i zaista biti u skladu sa godišnjim dobom?

Kad će temperature biti u skladu sa godišnjim dobom?

Meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković navela je da nam nakon duge zime, pravo prolećno vreme stiže sa blagim zakašnjenjem, međutim stabilna atmosferska situacija iznad Evrope donosi sunčane dane i prijatne dnevne temperature.

Prohladno, ali sunčano vreme zadržava se sve do sredine naredne nedelje, kada će doći do priliva nešto toplije vazdušne mase koja će uzrokvati porast temperature, kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Prema trenutnim prognostičkim modelima u utorak će prolazna oblačnost zahvatiti krajnji jug naše zemlje, donoseći slabe padavine, dok se u ustatku Srbije zadržava sunčano vreme. U sredu će malo toplije i sunčano, a već od četvrtka živa u termometru prelazi 15. podeljak", kazala je meteorolog Gojković.

Meteorolog Đorđe Đurić naveo je da bi u narednom periodu nedostatak padavina mogao da poveća i intenzitet suše, što bi se nepovoljno odrazilo na poljoprivredu i ratarstvo, koji su u prethodnom periodu već b ili ugroženi zbog niskih tempertaura i jakih mrazova.

"Inače, februar i mart u proseku su najsušniji meseci u Srbiji, dok su maj i jun u proseku meseci sa najvećom količine kiše", dodao je on. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija